latinica  ћирилица
07/10/2019 |  13:40 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Ђокић: Србија до краја године завршава највећи дио "Турског тока", Српска сљедећа

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да има информације да Србија треба већ до краја године да заврши највећи дио гасне мреже на изградњи гасовода "Турски ток", те да је Република Српска сљедећа на реду.

- То је велики пројекат којим ће се бавити Република Српска. Видим гасификацију као један заједнички пројекат. Србија је на то потпуно спремна. Надамо се да неће бити неких нових проблема и препрека у реализацији тог гасовода /Турски ток/ -  рекао је Ђокић Срни у Београду, гдје учествује на Економском самиту Србије.

Он је рекао да је за Српску од велике важности развој заједничких енергетских пројеката са Србијом, а један од њих је изградња хидроелектрана на Дрини, те подсјетио на пројекте изградње хидроелектрана на горњем току Дрине - "Бук бијела", "Фоча" и "Паунци".

Ђокић је рекао да се интензивно посљедих мјесеци ради на томе, од тренутка када су владе Српске и Србије и политички представници на највишем нивоу донијели одлуке да се то заједно реализује. 

- Познато је да смо ми у једној фази били кренули сами, али ево сада смо се заједно са Србијом усмјерили ка реализацији тих пројеката, за које вјерујем да ће бити веома успјешно остварени и да ће то бити један од преокрета у погледу укупне економске сарадње Републике Српске, јер први пут добијамо заједничке објекте, добијамо велике инвестиције које заједно реализујемо - рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је Србија сарађивала и била присутна на разне начине у Српској кроз неке инвестиције и компаније, али да је ово сада први пут да постоје тако значајни пројекти који ће бити реализовани заједно. 

- Биће то једно ново велико искуство за нас, али и снажна порука људима и у Српској и Србији да радимо заједно на обезбјеђењу развоја - рекао је Ђокић.

Када је ријеч о гасификацији Републике Српске, Ђокић је рекао да она треба да се изврши прикључењем на "Турски ток" и да један крак гасовода треба да се одвоји и да иде кроз Републику Српску, која је то и планирала у својој стратегији. 

- Гасна мрежа је неопходна Републици Српској, гасификација подручја Српске треба да се прошири осим дијела који сада има, Зворник, дијелови Источног Сарајева. Неколико наших привредних колектива већ користе гас, то је прије свега највише "Алумина" - каже он.

Ђокић је додао да је Бијељина "на прагу" да заокружи гасни пројекат и пусти гас у Бијељини.

- Инфраструктура на нивоу града је завршена и ради се сада при крају прикључни гасовод од Шепка до Бијељине - рекао је он.