latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:09 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Ђајић донирао по 100 КМ бебама рођеним на његов рођендан

Предсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић уручио је данас у Бањалуци по 100 КМ за девет беба рођених 4. октобра на Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске и позвао и друге да се укључе у овакве активности ради повећања броја дјеце у Српској.
Ђајић донирао 100 КМ бебама - Фото: РТРС
Ђајић донирао 100 КМ бебамаФото: РТРС

Ђајић је новац уручио за бебе рођене на његов рођендан и оне ће по 100 КМ мјесечно примати наредних годину дана. Новац ће бити обезбијеђен тако што се Ђајић одрекао посланичког додатка.

- Ако би се цијела нација укључила, сигурно би се прикупила огромна средства која би омогућила да Српска буде на првом мјесту у региону по броју рођене дјеце. То нам је циљ и нећемо од њега одустати - нагласио је Ђајић.

Он је рекао да је Фондација, формирана прије мјесец и по дана, већ оправдала постојање.

- Ово је доказ да смо препознали проблем у Српској, а то је ниска стопа наталитета. Изразили смо велику жељу да то поправимо - рекао је Ђајић новинарима.

Он је похвалио мјере руководства Српске у вези са пронаталитетном политиком, истичући да оне већ дају резултате, те замолио појединце и субјекте да организују сличне манифестације и донирају средства у ову фондацију, бар 10 КМ на датум рођења, те минимално једну марку мјесечно позивом на хуманитарни број 1432.

Он је напоменуо да ће руководство Фондације, заједно са институцијама Српске, контролисати средства и да неће бити злоупотријебљена ниједна марка, а та средства ће бити усмјерена тамо гдје су најпотребнија.

Потпредсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" Горица Додик изразила је наду да ће и остали слиједити Ђајићев примјер.

- То не мора бити у износу који је Ђајић донирао, већ може бити у много мањем. Битно је да сви учествујемо у овоме - истакла је Додикова.

Она је рекла да Фондација планира да упути иницијативу Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске да оно на одређени начин субвенционише рађање дјеце на селу.

Додикова је навела да се прикупљају подаци из локалних заједница у Српској о броју рођене дјеце ради сагледавања које су најнеразвијеније општине и гдје је потребна помоћ, која не мора бити само финансијска.

Сузана Вујиновић из Лакташа, мајка бебе Владимира која је добила новчану донацију, рекла је да је ово веома лијеп гест.

- Много нам значи то што се неко сјетио да на неки начин помогне бебама, односно родитељима. Дјеца су највеће богатство и требало би да их се у Српској рађа што више - додала је Вујиновићева.