latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:57 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан ослобођења општине Брод

У Броду је данас обиљежен Дан ослобођења општине у одбрамбено-отаџбинском рату у знак сјећања и поштовања на јединице Војске Републике Српске које су прије 27 година ослободиле ову локалну заједницу која је седам мјесеци била под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.
Дан ослобођења општине, Брод - Фото: СРНА
Дан ослобођења општине, БродФото: СРНА

На Тргу патријарха Павла испред спомен-обиљежја служен је парастос и положени вијенци, а окупљенима су се обратили представници борачке организације и локалне власти.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је данас прилика да буде исказана захвалност за велики и несебични чин бораца у стварању слободе и Репубилике Српске. 

- Овдје смо да кажемо да никада неће бити заборављени, да ћемо сложно и братски градити нашу општину и стално мислити на њих - оне који су свој живот дали и уградили у Републику Српску и нашу општину. Ово је велики дан за све нас - рекао је Јовичић.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић истакао је да је Брод прије 27 година ослобођен и народ се почео враћати са протјераних огњишта. 

- За слободу Брода, и у читавом рату за стварање и очување Републике Српске, учествовало је више од 2.000 бораца из Брода, док их је 244 погинуло, а више од 500 рањено. То је велико учешће у стварању свега онога што данас имамо и уживамо - рекао је Видић у обраћању код централног споменика.

Видић је, честитајући Дан ослобођења општине, нагласио да је неопходно још више чувати и његовати слогу, образовање, познавање историје, очување писма, преношење традиције и лијепих српских обичаја будућим генерацијама.

Пуковник у пензији Мико Шкорић говорио је о акцији ослобађања локалне заједнице и свега онога што су пронашли након ослобођења Брода. 

- Они са којима смо ратовали потврдили су и у овом рату суровост и однос према онима који нису исте нације. Нажалост, уласком у Брод, наишли смо на дио града који је био насељен Србима, који је био спаљен, наишли смо на логоре гдје нису имали времена да смакну и сакрију трагове својих злочина, па смо успјели открити колективне гробнице - сјетио се Шкорић.

Шкорић је додао да су, упркос сазнањима о страшним злочинима и затеченој пустоши у Броду, војници Војске Републике Српске показали часност и људскост. 

- Када смо ушли у Брод, нисмо се светили. Били смо часни ратници - људи. И ова битка за Брод била је битка људства и достојанства. И након 27 година послије свега на овим просторима се не прозивамо да смо учинили нешто нечасно - рекао је Шкорић.

Вијенац испред спомен-обиљежја положили су начелник општине Брод Илија Јовичић и предсједник локалне скупштине Милош Станишић, затим делегације борачких организација општина Брод, Петрово, Шамац, Дервента, као и Градске организације бораца Добој.

Вијенац је положила и делегација братских општина из Врања и Рековца, делегација Основне школе "Свети Сава" и Полицијске станице Брод, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и друге делегације борачких удружења и организација проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата, као и представници политичких партија.

Заједничке делегације власти и борачких организација положиле су вијенац и испред спомен-бисте генералу Славку Лисици.

Начелник општине Брод Илија Јовичић јутрос је организовао пријем за представнике Борачке организације и других удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и друге званице.

Јединице Војске Републике Српске су под командом генерала Славка Лисице 7. октобра 1992. године ослободиле Брод, који је седам мјесеци био под окупацијом регуларне војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, а у десет логора заробиле 2.000 Срба.

У Броду, низом различитих манифестација духовног, културног и спортског садржаја, до 14. октобра трају "Октобарске свечаности слободе".