latinica  ћирилица
07/10/2019 |  15:36 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Влада донирала 30.000 КМ Дому "Рада Врањешевић" (ФОТО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић данас је, поводом Недјеље дјетета, посјетио Дом за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци и у име Владе донирао 30.000 КМ за побољшање услова живота ове популације.
Радован Вишковић посјетио Дом "Рада Врањешевић" - Фото: СРНА
Радован Вишковић посјетио Дом "Рада Врањешевић"Фото: СРНА

- Уз помоћ Владе Српске и средствима Владе Србије, Дом ће од 19. децембра имати вртић, који ће дјецу која овдје бораве повезати са другом са подручја града. Установа ће тако обезбиједити и додатна средства - рекао је Вишковић новинарима.

Према његовим ријечима, у буџету за 2020. годину Влада ће, кроз ресорна министарства, обезбиједити грант за Дом за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић", што ће овој установи омогућити да се потпуно посвети образовању и васпитању дјеце да би она постала корисни чланови друштва.

Радован Вишковић посјетио Дом "Рада Врањешевић" (Фото: СРНА)

- Овдје има дјеце свих узраста, од беба до студената. Лично ћу се потрудити да свршени студент из Дома који обавља приправнички стаж добије запослење јер је то добар пут за осталу дјецу да виде да својим трудом и радом требају да креирају свој живот, да постану људи који ће доприносити развоју Српске - каже Вишковић.

Он је рекао да је дошао да подржи руководство и запослене у овој установи, те поручио да ће Дом и даље имати пуну пажњу Владе која ће учинити све да се дјеци олакша живот и радницима омогуће нормални услови за рад.

Владимир Кајкут, директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић", рекао је да Влада Српске као оснивач установе континуирано помаже рад и да ће данашња донација бити искориштена за побољшање услова живота штићеника.

Радован Вишковић посјетио Дом "Рада Врањешевић" (Фото: СРНА)

- Убудуће ћемо пружати нове услуге у складу са планом трансформације ове установе. За Дан Дома - Светог Николу отворићемо вртић за који је Влада обезбиједила 100.000 КМ, а Србија 100.000 евра, а биће намијењен дјеци из Дома и локалне заједнице с циљем инклузије у локалну заједницу - прецизирао је Кајкут.

Он је додао да ће до краја године почети са још неким услугама социјалне заштите, међу којима је савјетовалиште за штићенике Дома и њихове сроднике.

- У плану је и отварање прихватилишта за дјецу која су жртве породичног насиља - каже Кајкут.

Он је навео да у Дому, капацитета 120 дјеце, борави 70 штићеника.

Кајкут је рекао да Дом још није добио званичан одговор градских власти на иницијативу за додјелу стана за штићенике који излазе из ове установе, а користили би га годину дана.

Повезане вијести:

Цвијановић: Институције Српске отворене за грађане (ФОТО)