latinica  ћирилица
07/10/2019 |  17:13 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Брод прославио 27 година слободе

Поменом, полагањем вијенаца на спомен-обиљежје погинулима и свечаном сједницом Скупштине општине, Брод је обиљежио 27 година од ослобођења.

Стани Стевић из Клакара, у окупацији Брода погинула су два сина. Један, у почетку хрватске агресије. Други, неколико мјесеци касније.

- Син ми је остао овдје, он је погинуо 13. маја. Близу овог мјеста - каже Стана Стевић, а на њенњ ријечи надовезује се Данијела Јаћимовић која је изгубила оца:

- Шта да кажем, лијепо је живјети у слободи, било би боље да је мање жртава - истиче поносно Данијела Јаћимовић.

Напад на Брод регуларних снага Хрватске, потпомогнутих хрватско- муслиманским снагама у Посавини, 25. маја 1992. био је први напад на подручје БиХ. Шест мјесеци касније, под командом легендарног генерала Славка Лисице, Брод је ослобођен.

- За ослобођење Брода и стварање Републике Српске, у општини Брод је погинуло 224 борца. Имамо преко 500 РВИ, а укупно кроз бродски батаљон и друге јединице Српске, прошло је око двије хиљаде бораца наше општине - напомиње Зоран Видић, предсједник БОРС-а Брод.

На подручју Брода је седам масовних гробница. У 10 логора било је заточено око 2.200 Срба. За шест мјесеци уништене су и оштећене скоро све куће у Броду.

- Нисмо имали осветничке намјере, а за оно шта су нам урадили, неке друге војске би срушире Славонски Брод. Ми смо били фер и коректни ратници, држали смо се оне патријарха Павла- будимо људи - прича Мико Шкорић, пуковник Војске Републике Српске.

Илија Јовичић, начелник Брода напомиње:

- Брод је једна од најпорушенијих општина, Брод је страдалник, Брод се са правом радује сваком дану у слободи, и умије да је чува. Остаје наша неизмјерна захвалност према свим погинулим - истакао је Илија Јовичић.

Послијертна изградња одвијала се према скромним могућностима општине, али озбиљнијих пројеката без помоћи Владе, не би било.

-Сама чињеница да смо у задњих пет година, од 2015. до данас овдје уложили негдје око 14. 4 милиома марака у разне пројекте говори о доброј срадњи Владе према општини Брод. Ту су и средства Владе Србије у овој и прошлој години Влада Србије је дозначила 240 хиљада марака - поручио је Борислав Пашалић, министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске.

Заслужним грађанима додијељене су плакете. Легедраном фудбалском стручњаку Љупку Петровићу - плакета почасног грађанина Брода.