latinica  ћирилица
07/10/2019 |  17:43 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

У апотекама одговарајућа замјена за "ранитидин", нема мјеста паници

Пацијенти су непотребно узнемирени повлачењем лијека "ранитидин" са тржишта јер није забиљежена ниједна нежељена реакција, а у апотекама је већ и одговарајућа замјена, изјавио је Срђан Ђурановић са Клинике за гастроентерологију Клиничког центра Србије.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

- На нашем тржишту постоји `фамотидин` који припада истој групи лекова, са идентичним индикацијама за употребу и представља ефикасну и безбедну замену - рекао је Ђурановић за медије у Србији.

Он је навео да је "фамотидин" у комерцијалној употреби у свијету више од 35 година, а клиничка искуства са поменутим лијеком су јако добра и слободно се може рећи да је ефикасност која се њиме постиже у смањивању лучења киселине у желуцу, идентична, ако не и боља.

- Овај лек је доступан само на лекарски рецепт и може се наћи у облику таблета у дозама од 20 и 40 милиграма. Уобичајено се узима два пута на дан - објаснио је Ђурановић.

Ефикасност и безбједност овог лијека, додао је он, пружају сигурност и љекару и пацијенту, те пацијенти у Србији заиста немају разлога за бригу.