latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:16 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Бошњачки политички представници искључиви кривци за стање у БиХ

- То што годину дана од одржавања општих избора у БиХ још није формиран Савјет министара показује само једно - да је БиХ нефункционална и неодржива, и то само због тога што бошњачка политичка компонента не може да прихвати реалност, Дејтонски мировни споразум и мир у БиХ - истиче портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: СРНА
Радован КовачевићФото: СРНА

Ковачевић је изјавио Срни да се слободно може рећи да су грађани цијеле БиХ, и Републике Српске и Федерације БиХ, жртве својеврсне талачке кризе, коју су, због неприхватања Дејтонског мировног споразума, креирали бошњачки политички представници, који и сносе искључиву одговорност за тренутно стање у БиХ.

Коментаришући данашње изјаве лидера опозиције у Републици Српској, он је рекао да је очигледно да они нису дорасли актуелном политичком тренутку и политичкој ситуацији и никако не могу да разумију да су политичке уцјене којим присежу представници бошњачке политичке компоненте данас испоручене СНСД-у, али су, у суштини испоручене, искључиво Републици Српској.

- И они би били суочени са истим таквим уцјенама када би евентуално побиједили на изборима, али све док се овако понашају увјерен сам да никада неће ни побиједити - наглашава Ковачевић.

Он наводи да је у том контексту изјава предсједника СДС-а Мирка Шаровића да ово није рекорд и да је у ери Николе Шпирића био и дужи рекорд неформирања сазива Савјета министара тачна, али је, како каже, Шаровић заборавио рећи да су и тада одговорни били Бошњаци, који нису дозвољавали легитимним побједницима у хрватском националном корпусу, као што данас не дозвољавају и политички уцјењују легитимне представнике српског конститутивног народа.

Ковачевић истиче да је исто тако срамна и лицемјерна изјава лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да су једини кривци коалиција СНСД, СДА и ХДЗ БиХ.

- Срамно је говорити тако нешто док сједите у Савјету министара у коалицији са СДА и примате енормне плате које нисте заслужили на изборима и немате легитимитет грађана - наглашава Ковачевић.

Он наводи да власт у БиХ мора бити формирана на начин предвиђен Уставом.

- Изборни побједници у сва три конститутивна народа треба да формирају Савјет министара и да почну радити у корист грађана оба ентитета који чине БиХ - поручује Ковачевић.

У БиХ су, тачно прије годину, 7. октобра прошле године, одржани општи избори, а власт на нивоу БиХ и Федерације БиХ још није формирана, док је Републици Српској формирана на вријеме.