latinica  ћирилица
07/10/2019 |  19:02 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Велика побједа Српске листе на Косову и Метохији

Предсједница Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитали су Српској листи рекордан успјех на изборима на Космету. Српску листу сада очекује борба за формирање Заједнице српских општина, коме се противи Аљбин Курти, чије ће Самопоредјељење са Демократским савезом Косова чинити власт. Извјесно је, ипак, да би преговори Београда и Приштине могли бити ускоро настављени.

Ако се договоре да заједно фомирају власт, коалиција Самопредјељења и ДСК биће прва власт без кадрова ОВК. Први потез биће преговори са српском страном, најавио је Аљбин Курти. Укинуће таксе, али неће дозволити формирање Заједнице српских општина.

- Ми ћемо таксе замијенити принципом реципроцитета. Београд, на примјер, мора прихватити наше таблице и документа, на којима стоји "република Косово" - поручио је Аљбин Курти.

Тежак пораз Рамуша Харадинаја који је важио за фаворита и даље је енигма. Шеф дипломатије Србије, Ивица Дачић каже да су Американци још прије два мјесеца на Бледу најавили да ће ова коалиција фомирати власт у Приштини.

- Ово је "дебакл" лажне албанске државе и дијела међународне заједнице који су хтјели своје Србе на Косову. Добили су снажан и јединствен одговор српског народа - истакао је Дачић.

Поред сумње да је Запад уплео прсте у Хараднијев пад, аналитичари из Јужне Митровице кажу и да су му таксе, на којима је инсистирао, дошле главе.

- Њему је прво порасла популарност. Међутим, кад су људи видјели шта су те таксе да је на Косову све двоструко поскупило, онда су били огорчени на њега - истакао је Неџмедин Спахиу.

Шта год да је план Запада, Приштина никакве потезе неће моћи повлачити мимо Срба. Рекордном побједом од 98,7 одсто гласова, Српска листа освојила је свих десет мандата у Скупштини, и тиме онемогућила измјене Устава Косова, без њихове сагласности.

- Ми смо спремни да преговарамо, али не можемо да бирамо ко сједи преко пута - поручио је предсједник Србије Александар Вучић.

Самопредјељење са 25,7 и ДСК са 25 одсто гласова могу сами да формирају власт. Затраже ли, бланко подршку Српске листе неће добити, не буде ли уступака за Србе.