latinica  ћирилица
07/10/2019 |  21:54 ⇒ 08/10/2019 | 11:39 | Аутор: СРНА

Новић: Формирање власти могуће ако не буде екстремних захтјева

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић истакао је да разговори који се воде иду у правцу формирања Савјета министара и да су резултати могући уколико поново не буде екстремних захтјева појединих лидера у Федерацији БиХ.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Чини ми се да смо сада ближи завршетку преговора него прије мјесец дана - рекао је Новић за Алтернативну телевизију.

Новић напомиње да су у заблуди политички лидери који мисле да им ова ситуација, у којој трпе и ентитети, одговара, сматрајући да ће их грађани више цијенити на будућим изборима.

Он истиче да је неформирањем власти на нивоу БиХ, те непоштовањем споразума о формирању власти на нивоу БиХ искључиво показана слабост и кукавичлук СДА.

- Политички лидери који су потписали споразум о формирању власти на нивоу БиХ, ако су хтјели ишта да учине, имали су прилику тада, јер је то био врхунски документ, конципиран на бази заједичке воље свих актера који су га потписали - рекао је Новић.

Нагласио је да се то што ни након годину од општих избора у БиХ није формирана власт на нивоу БиХ тиче и безбједносне ситуације у земљи, те да мигранти више нису питање безбједности само БиХ, већ и других земаља Балкана, Западне Европе и Европе у цјелини.

- Уколико се том питању брзо не посвети адекватна пажња ми у БиХ ћемо се наћи на добром путу да постанемо земља број један која неће имати излаз када је ријеч о миграцијама - упозорава Новић.

Он указује и да је вехабизам распрострањен много више него што прате безбједносне институције, на шта, како каже, указује и чињеница да је у БиХ дошло неколико хиљада миграната.

- Да би прешли границу они су спремни да се повежу и са црним ђаволом, па тако и са вехабијама, који су, са друге стране, агресивни, имају свој интерес, а повезани су и са безбједосним службама страних земаља, поготово оних које гаје вехабизам - каже Новић.

Истакао је да једино што је остало забиљежено као највећи успјех БиХ у борби против вехабизма и екстремизма јесте закон на основу којег могу бити процесуирани екстремисти и људи који одлазе на страна ратишта, а који је донесен још у вријеме мандата СНСД-а.

У вези са могућим покушајима реформе граничне полиције у БиХ, Новић наглашава да је несхватљиво да било ко ко жели добро грађанима БиХ прекраја одредбе Устава и закона које су прецизно регулисале шта је чија надлежност када је ријеч о дјеловању полиција.

- Неприхватљиво је доводити људе из полицијске структуре из ФБиХ да би контролисали источну границу - истиче Новић.

Када је ријеч о одлуци Предсједништва ДНС-а да заустави даље дјеловање у оквиру споразума са коалиционим партнерима, Новић је истакао да је требало да лидери СНСД-а Милорад Додик и ДНС-а Марко Павић разговарају прије ове одлуке, будући да је то једна од ријетких коалиција која је трајала толико дуго.

- Милорад Додик и Марко Павић знају шта су велике партије које су иза себе оставиле велика дјела, те ми личи да је то исхитрен и изнуђен став ДНС-а изникао из самог чланства - рекао је Новић.

Према његовим ријечима, из писма које је Павић упутио Додику може се закључити да у ДНС-у постоји група људи која би радо напустила коалицију са СНСД-ом, али да је и даље највећа брана лидер ове партије Марко Павић.

Говорећи о дјеловању опозиције у Републици Српској, Новић наводи да годинама не види шта је њихов програм, осим критиковања власти на нивоу Републике Српске, због чега, како каже, губе на изборима.

- Ниједног тренутка нису изашли са јасним циљевима, а чини ми се да су истим путем наставили и сада - рекао је Новић.