latinica  ћирилица
08/10/2019 |  07:36 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Београд: Свечана академија, "Завјет Светом Сави" (РТРС, 20.00)

У Београду ће вечерас бити одржана свечана академија поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве којој ће присуствовати званичници из Републике Српске.
Центар Сава у Београду (Фото: belgrade-beat.com) -
Центар Сава у Београду (Фото: belgrade-beat.com)

Свечаној академији под називом "Завјет Светом Сави", која почиње у 20.00 часова у Центру "Сава", присуствоваће предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Пренос академију можете пратити од 20.00 часова на нашем програму.

Званично обиљежавање осам вијекова од самосталности СПЦ почело је у недјељу, 6. октобра, у Манастиру Жича, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Поводом великог јубилеја, у Музеју СПЦ у Београду сутра у 18.00 часова биће отворена изложба "Осам вијекова умјетности под окриљем СПЦ".

На изложби ће бити изложени умјетничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. века, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живјели, прије свега са простора почетака постојања СПЦ.

Архимандрит Сава, тадашњи игуман манастира Хиландар, издејствовао је 1219. године аутокефалност СПЦ код никејског цара Теодора Првог Ласкариса и васељенског патријарха Манојла Првог Харитопула.

Самосталност СПЦ проглашена је 14. септембра 1219. године, а за сједиште прве архиепископије изабран је манастир Жича, задужбина Стефана Првовјенчаног, првог краља из династије Немањића.