latinica  ћирилица
08/10/2019 |  09:25 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

НСРС o стању у банкарском систему

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2018. годину.

20.00 - Узимајући у обзир пословање банака и других финансијских организација може се констатовати да је банкарски систем Републике Српске у 2018. години задржао стабилност, адекватну капитализованост, задовољавајућу ликвидност и профитабилност, те био уређен, здрав и сигуран стуб републичке економије - рекао је Раде Растока из Агенције за банкарство Српске.

19.05 - Предсједавајући Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске Раде Растока рекао је данас у Бањалуци да су чланови Комитета у прошлој години утицали на очување стабилности, раст и развој финансијског сектора у Српској.

Растока је, говорећи о извјештају Комитета за прошлу годину, истакао да је значајна пажња посвећена разматрању предложених рјешења за усаглашавање и унапређење прописа којима се уређује финансијски сектор.

- Допринос смо дали доношењу Закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, Закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање, а разматране су информације о захтјеву за оцјену уставности Закона о преузимању акционарских друштава и примјени одредаба Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима у вези са гарантованим минималним приносом добровољног пензијског фонда - рекао је Растока у Народној скупштини образлажући извјештај.

Према његовим ријечима, предмет разматрања су биле и иницијативе за измјену Закона о обавезном осигурању у саобраћају и за измјену Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске.

- Осим расправа у вези са доношењем нових измјена и допуна важеће регулативе, велика пажња била је посвећена праћењу резултата примјене недавно усвојене нове регулативе везане за примјену "Базел три" стандарда и европских директива које је захтијевао Закон о банкама Републике Српске и обавезна примјена МСФИ девет. У извјештајном периоду остварен је позитиван финансијски резултат на нивоу банкарског и микрокредитног сектора - каже Растока.

Он је напоменуо да је позитиван резултат и раст обрачунате премије остварен у области осигурања, при чему је у обрачунатој премији доминантно учешће имала обрачуната премија осигурања од аутоодговорности.

Он је нагласио да ће у наредном периоду јачање финансијског сектора и његове отпорности на поремећаје бити кључна активност Комитета, са посебном пажњом усмјереном на спровођење строжих правила пословања банака ради обезбјеђења стабилног и сигурног финансијског система и заштите депонената, као и веће тржишне дисциплине пословања банака.

17.55 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Српске 2017-2021. године под називом "Знање за развој" за период од 1. октобра 2017. године до 30. јуна ове године.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Синиша Марчић је у завршној ријечи о овом извјештају навео да су с циљем повезивања науке и привреде покренуте активности међу којима је програм "Синергија", за шта је издвојено 250.000 КМ.

- Надам се да ћемо у том смјеру показати потенцијал сарадње научноистраживачке заједнице и привреде с циљем добробити цијелог друштва - рекао је Марчић.

Он је истакао да је циљ да научници помогну привреди и омогуће јој одређена рјешења од практичне и мјерљиве користи.

- То се односи на повећање продуктивности, иновативности, профитабилности и слично - рекао је Марчић.

Он је нагласио да је циљ и подстицање продуктивности у међународним научним часописима.

- Хоћемо да подстакнемо интернационализацију наше научноистраживачке заједнице која није на адекватном нивоу - навео је Марчић.

Он је најавио да ће ресорно министарство крајем године припремити нацрт закона о Фонду за науку и иновативност који ће формулисати политику улагања у истраживање и развој. "То ћемо радити по узору на земље у окружењу", истакао је Марчић.

Посланици власти и опозиције су током раније расправе о овој тачки дневног реда навели да треба повећати издвајања за науку, објављивати више радова у међународним референтним часописима и да се научна заједница што више повеже са привредом.

Стратегијом је дефинисана визија науке у Српској која је у 2021. години заснована на институционалном оквиру који подстиче изврсност, националну и међународну видљивост у науци, те иновативност на научноистраживачким резултатима који знатно доприносе економском развоју, конкурентности привреде и развоју друштва у цјелини.

17.15 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе разматрањем извјештаја о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Српске 2017-2021. године под насловом "Знање за развој" за период од 1. октобра 2017. гпдине до 30. јуна ове године. Пред посланицима су и извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2018. годину, те извјештаји о стању у банкарском систему Републике Српске, као и пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за прошлу годину.

15.00 - У НСРС редовна пауза до 17 часова.

14.55 - Стратегија научног и технолошког развоја Републике Српске 2017 – 2021. под називом "Знање за развој" за период од 1. октобра 2017. до 30. јуна 2019. године реализована је у значајној мјери, наводи се у извјештају који разматра Народна скупштина.
Помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Синиша Марчић је, образлажући извјештај, рекао да је Стратегијом дефинисана визија науке у Српској која је у 2021. години заснована на институционалном оквиру који подстиче изврсност, националну и међународну видљивост у науци.

- Као и иновативност на плану научноистраживачких резултата који значајно доприносе економском развоју, конкурентности привреде и развоју друштва у цјелини. У том смислу, стратешка мисија јесте стварање оптималних услова за развој науке и технологије кроз подстицање изврсности у научноистраживачкој заједници која ће бити препозната на националном и међународном нивоу и значајније доприносити конкурентности привреде и стварању нових радних мјеста - рекао је Марчић.

У извјештају се наводи да је стратегијом дефинисано шест стратешких циљева - подстицање научноистраживачког квалитета и изврсности, интернационализација науке и иновативности, сарадња научноистраживачке и иноваторске заједнице са привредом, стварање услова за повећање издвајања за науку и иновативност, развијање људских ресурса у науци и иновативности, подстицање паметне специјализације.

У том документу се наводи да је потребан напредак слабе, интерно оријентисане научноистраживачке и иноваторске културе и активније укључивање научноистраживачких организација у комерцијално искоришћавање резултата истраживања, уз стварање климе која ће стимулисати предузећа да повећају потражњу за иновативним рјешењима.

Потребно је, наводи се у извјештају, повећати укупни број истраживача који ће да учествују у домаћим и међународним пројектима, те истакнуто да научноистраживачка заједница Републике треба бити више афирмисана у домаћим и међународним оквирима.

14.45 - Циљ Нацрта стратегије развоја електронске управе Републике Српске за период 2019-2022. године јесте даљи развој е-управе, али и потреба да буду настављене активности на правно-нормативном, технолошком и кадровском осавремењавању система ове управе у Српској, наводи се у образложењу овог документа који је размотрила Народна скупштина Српске.

"Разлози за доношење ове стратегије проистичу из препознатих потреба корисника услуга јавне управе - привредног сектора и грађана Српске, али и захтјева појединих органа јавне управе који су имали прилику да спознају бенефите дигитализације пословања и услуга", наводи се у образложењу.

Убрзаном развоју е-управе Српске може допринијети и стратешка опредијељеност Републике Српске ка европским интеграцијама.

Стратегија се састоји од увода и три поглавља - Стратешки оквир и визија развоја е-управе, Анализа стања сектора информационо-комуникационих технологија у Републици Српској и Стратешки циљеви развоја е-управе Српске.

14.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Стратегију за унапређивање положаја старијих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године која се доноси због потребе да се у Српској стратешки и на бројним пољима побољша квалитет живота ових лица.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је у завршној ријечи о овој стратегији да је важно и да треба планирати унапређење положаја старијих лица.

- Мислим да то треба радити чак и ако то у овом тренутку није достижно јер можда ће бити. Наравно да постоје изазови у спровођењу ове стратегије, али нама су овакви плански и оперативни документи потребни да би Влада јасно показала којим смјером иде - поручио је Шеранић.

Он је рекао да је из средстава међународних донатора финансирана израда ове стратегије.

Шеранић је навео да ће на сљедећој сједници Народне скупштине бити разматране измјене и допуне Закона о здравственом осигурању које дефинишу да ће лица која имају више од 65 година бити обавезно осигурана.

Он је рекао да ће при реализовању стратегије бити вођено рачуна о пружању здравствене заштите и њене доступности старијим лицима.

У документу приједлога стратегије наводи се да су циљеви смањење сиромаштва, унапређивање социјалне заштите за старија лица, унапређивање приступа јавним услугама за задовољење основних животних потреба, као и унапређивање волонтерских активности за старија лица у локалним заједницама.

14.20 - Посланик ПДП-а Драган Галић рекао је да је Стратегија за унапређивање положаја старијих лица у Републици Српској добро урађена, али да је проблематично што до данас није познато како је потрошен новац одобраван за реализацију неких раније усвојених стратегија, те какви су били њихови ефекти.

- Овај документ, који се односи на унапређивање положаја, добро је урађен, али шта ће бити на крају и како ће се стратегија реализовати - упитао је Галић током посланичке расправе о Стратегији за унапређивање положаја старијих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић рекла је да се на плану здравства и будућа легислатива морати бавити организацијом и јачањем капацитета патронажних служби, као и здравствених установа које ће пружати услуге палијативне његе старијим лицима.

12.55 - Основни разлог за доношење стратегије за унапређивање положаја старијих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године јесте потреба да се у Српској стратешки и у бројним областима побољша квалитет живота ових лица, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Он је навео да су циљеви стратегије смањење сиромаштва, унапређивање социјалне заштите за старија лица и приступа јавним услугама за задовољење основних животних потреба, унапређивање волонтерских активности за старија лица у локалним заједницама, као и повећање свијести популације о потребама старијих лица.

Шеранић је додао да су циљеви и унапређивање здравља старијих лица и приступа програмима цјеложивотног учења, спортско-рекреативним и културним садржајима за старија лица, те превенција насиља над старијим лицима, заштита и спасавање старијих у ванредним ситуацијама.

У образложењу стратегије наводи се да је на том плану потребно јачање породичних вриједности и моралних норми, развијање међугенерацијске солидарности, те пружање могућности за здраво и активно старење.

У документу се додаје да је професионални и морални задатак свих јавних институција и појединаца у области социјалне заштите да пруже адекватну помоћ и заштиту старијим лицима која се нађу у стању социјалне потребе, без обзира на околности које су их довеле у то стање.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да ова категорија становника и даље тражи повећавање стандарда и пензија, као и мјере и програмско рјешавање њиховог тешког положаја.

Уз поруку да Народна скупштина треба да расправља о ситуацији у области пензијско-инвалидског осигурања, Ракуљ је рекао да је Српска и раније имала стратешке документе попут овог, али да је често изостајала валоризација и анализа њихове реализације.

 

12.05 - Посланици у оквиру трећег дијела шесте редовне сједнице Народне скупштине разматрају и Приједлог стратегије за унапређивање положаја старијих лица у Републици Српској од 2019. до 2028. године.

12.02 - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је циљ Стратегије развоја предузетништва жена Српске за период 2019-2023. година повећано учешће предузетница у укупном броју малих и средњих предузећа и у бруто домаћем производу, те раст броја запослених предузетница за 10 одсто.

Петричевић је у Народној скупштини обазлажући наведени документ истакао да су Стратегијом дефинисани стратешки циљеви, програми и активности развоја предузетништва жена који су засновани на анализи стања, досадашњим активностима развоја овог сектора, захтјевима ЕУ и потребама малих и средњих предузећа и предузетница.

- У складу са визијом и стратешким циљевима развоја предузетништва жена за период 2019-2023. година, очекивани ефекти спровођења Стратегије су повећано учешће предузетница у укупном броју малих и средњих предузећа и у бруто домаћем производу, повећано учешћа у укупном извозу, повећан број нових предузетница, повећан број предузетница у производним дјелатностима, повећан број запослених у субјектима које воде жене, успостављено менторство за жене- рекао је Петричевић.

Он је напоменуо да се потреба за доношењем Стратегије развоја предузетништва жена Српске указала због чињенице да жене заузимају значајно мјесто у привреди, али да још постоје одређене препреке или предрасуде када је ријеч о женама које су власнице привредних субјеката или жене које управљају привредним субјектом.

Посланици ће разматрати и Нацрт стратегије развоја електронске управе Републике Српске за период 2019-2022. година.

-----------------------------------------------------------------------------------

Посланици су размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом.

Ресорна министарка, Сребренка Голић, навела је да се одредбе овог закона не примјењују на радиоактивни отпад, гасове који се емитују у атмосферу, отпадне воде.