latinica  ћирилица
08/10/2019 |  10:49 ⇒ 10:54 | Аутор: Агенције

Судбина Албаније и Сјеверне Македоније у рукама Холандије

Да ли ће Тирана и Скопље почети преговоре о придруживању Европској унији, зависи од Холандије, објавила је холандска телевизија НОС.
Холандски парламент (Фото:rs.sputniknews.com) -
Холандски парламент (Фото:rs.sputniknews.com)

Холандски парламент ће данас расправљати о проширењу Уније и прикључивању ове двије земље.

Већ годинама Албанија и Сјеверна Македонија настоје да почну преговоре о уласку у ЕУ, али до сада без успјеха. Првенствено је Холандија против започињања преговора о прикључивању, нарочито када је у питању Албанија.

Њемачка је такође била против против почетка преговора, али је њемачки парламент недавно одлучио да почне разговоре, под условом да Албанија и Сјеверна Македонија испуне одређене услове, између осталог, да обезбиједе боље функционисање судства, као и и ефикасну борбу против организованог криминала.

Иако су то исти услови које и Холандија поставља, велико је питање да ли ће холандски парламент данас одлучити исто као и Њемачка.

Најважнији аргумент који Холандија наводи за блокирање почетка преговора јесу управо корупција и организовани криминал у те двије земље.

С друге стране, већина земаља које подржавају почетак преговора о њиховом прикључивању ЕУ, као што су Италија, Аустрија и већина земаља источне Европе, сматрају да би управо чланством у Унији могао бити извршен већи утицај на Тирану и Скопље.

ПОсим тога, присталице почетка преговора страхују од све већег утицаја Русије, која у ове земље улаже велике своте новце, и отварањем преговора желе тај утицај да ограниче, наводи аналитичар телевизије НОС.

У међувремену, Албанија и Сјеверна Македонија интензивно раде на испуњењу постављених услова.

Посебно Македонија која је почетком ове године промијенила име у Република Сјеверна Македонија и тим компромисом окончала вишегодишњи сукоб са Грчком.

Поред тога се Сјеверна Македонија интензивно бори против корупције, а и власти у Албанији настоје да смање корупцију и организовани криминал.

Тако је претходних мјесеци извршена истрага над свим судијама, који су морали да дају на увид своје банковне рачуне и покажу сву непокретну имовину. Судије које нису могле да докажу пореијкло високих свота новца на рачунима или непокретне имовине, суспендоване су.

У међувремену је 200 судија осуђено док се скоро шездесет посто њих неће вратити у суд због установљене корупције у прошлости.

Након данашње дебате у парламенту, холандски министар Стеф Блок саопштиће одлуку Холандије на састанку ЕУ који ће се одржати овог викенда у Луксембургу.

Тек тада ће ЕУ донијети и званичну одлуку о евентуалном прикључивању Албаније и Сјеверне Македоније.

Албанија и Сјеверна Македонија нису једине земље које чекају на чланство у Европској унији.

Земље кандидати за чланство су и Турска (кандидат од 1999. године, почела преговоре о прикључивању 2005), Црна Гора (кандитат од 2010, преговори од 2012), Србија (земља кандидат од 2012. године, преговоре о прикључењу почела 2014), док БиХ и Косово још чекају на статус земље кандидата за чланство у ЕУ.