latinica  ћирилица
08/10/2019 |  11:37 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

СДС и ПДП нису ништа научили из катастрофалног изборног пораза

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да "званичници СДС-а и ПДП-а ништа нису научили из катастрофалног пораза којег су прије годину дана, ради поданичке политике и политике супротне интересима Републике Српске и српског народа, доживјели на општим изборима у БиХ".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Умјесто да исправе грешке, да мијењају политички курс и окрену се Републици Српској и њеним институцијама, званичници СДС-а и ПДП-а и даље сједе у министарским фотељама у Савјету министара и дају легитимитет уцјењивачкој политици Бакира Изетбеговића и СДА - оцијенио је Кошарац у изјави за Срну.

Коментаришући јучерашње изјаве званичника СДС-а и ПДП-а поводом годину дана безвлашћа у заједничким институцијама БиХ, Кошарац је посебно упозорио на, како је рекао, подметања и подвале у вези са регуларношћу избора.

- О изборним преварама, манипулацијама и пријетњама говоре званичници ПДП-а, странке која је на изборима за парламент БиХ добила 180 хиљада гласова мање од СНСД-а. То говоре и у СДС-у, странци која је за исти ниво избора добила 100 хиљада гласова мање од СНСД-а. Предсједник СНСД-а Милорад Додик добио је скоро 370.000 гласова, што је највише у историји избора за српског члана Предсједништва БиХ - подсјетио је Кошарац.

Он је рекао да би зато у СДС-у и ПДП-у требало да престану са овим подвалама, чији је циљ да, ако икако могу, поткопају легалитет и легитимитет СНСД-а да, заједно са коалиционим партнерима из Републике Српске, представља Србе у заједничким институцијама БиХ.

Кошарац је додао да је посебно лоше то што званичници СДС-а и ПДП-а у исту раван стављају СДА и СНСД кад је ријеч о кривици за неуспостављање власти на нивоу БиХ.

- Политички је безобразлук без преседана изједначавање СДА, која крши Устав и законе БиХ, која успостављање власти условљава захтјевима које нико у Републици Српској не може и неће прихватити и која умјесто српског народа хоће да бира подобне и послушне представнике Срба у заједничким органима БиХ, са СНСД-ом, који ничим не условљава формирање власти у Сарајеву и који тражи да Република Српска у заједничким институцијама буде представљена у складу са изборном вољом српског народа - закључио је Кошарац.