latinica  ћирилица
08/10/2019 |  12:26 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Срби треба да се држе насљеђа и завјета Светог Саве

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да српски народ, потомци и сљедбеници Светог Саве, у свакој прилици треба да се држи светосавског завјета и насљеђа које је оставио овај великан српске културе, просвијећености и црквеног организовања.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је рекао да српски народ и Српска православна црква ове године обиљежавају један од најзначајнијих јубилеја у својој историји - 800 година самосталности СПЦ.

Он је нагласио да је овај јубилеј још значајнији када се има на уму чињеница да је мало народа у Европи и свијету који се могу похвалити да имају своју самосталну црквену организацију стару пуних осам вијекова.

Поводом обиљежавања 800 година самосталности СПЦ, предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је да су Срби народ који има своју православну цркву независну од других.

- Да српски народ тад није био признат као народ који има своју историју, културу, језик, па и државу можда и не би добио аутокефалну цркву. Али, пошто је имао све наведене особине, васељенски патријарх је Светом Саву уручио потврду о аутокефалности српске цркве - истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он је оцијенио да је Свети Сава, ако се гледа појединачно, најзаслужнији за добијање самосталности српске цркве.

Чубриловић је истакао да је Свети Сава, несумњиво, имао велико знање, искуство, дипломатски капацитет да издејствује признање српске цркве као аутокефалне, много прије него што су такав статус добиле цркве у другим народима.

- Због тога се ми, потомци и сљедбеници Светог Саве, у свакој прилици треба да држимо насљеђа које нам је тај великан српске културе, просвијећености и црквеног организовања оставио и задужио нас да га баштинимо. Треба да се држимо светосавског завјета који је, према ријечима Његове светости патријарха српског Иринеја, завјет безграничне жртвене љубави према свом народу, његовој цркви и његовој држави, према истини, правди и слободи - поручио је Чубриловић.

Он је додао да ће овај велики јубилеј бити достојно обиљежен и у Републици Српској, те да су у току одређене манифестације које је планирала Влада Републике Српске још прошле године када је усвојила пројекат обиљежавања 800 година самосталности СПЦ, а биће одржане и неке нове.

- Али, главна манифестација обиљежавања овог јубилеја СПЦ биће одржана вечерас у Центру 'Сава', у Београду на којој ће се највиши црквени и државни ауторитети у српском народу обратити јавности. Биће то манифестација српског сабрања, црквеног и духовног јединства Срба ма гдје они живјели, како и приличи величини и значају овог јубилеја - истакао је Чубриловић.

Он је овом приликом честитао свештенству, монаштву и архијерејима СПЦ и вјерујућем српском народу у српским земљама и расијању осам вијекова самосталности српске цркве.