latinica  ћирилица
08/10/2019 |  14:30 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Трилатерални састанак у Београду: Важан дан за Србију, Српску и БиХ

Након трилатералног састанка у Београду чланова Предсједништва БиХ Милорада Додика, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједником Турске Реџепом Таипом Ердоганом одржана је конференција за новинаре.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик захвалио се Ердогану на указаном повјерењу везаном за градњу ауто-пута Београд - Сарајево.

- Разговарали смо о развојним пројектима, као што је ауто-пут, али и гасовод Турски ток. Указали смо на спремност за друге инвестиције као што је модернизација жељезничких пруга и изградња нових. Ту је потреба да се сачува добра политичка сарадња, стабилност и мир - додао је Додик.

Истакао је да БиХ није у позицији да брзо рјешава несугласице унутар земље.

- Ипак, верујем да ћемо успјети у томе. Сложили смо се да састанак трилатерале сљедеће године буде у Сарајеву, а оне тамо у Турској - рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност Турској због стабилизујуће улоге на Балкану која је веома значајана.

- Председник Турске /Реџеп Тајип Ердоган/ је својим останком и заједничким одласком у Сремску Рачу показао колико му је важан овај регион, као и БиХ и Србија - рекао је Вучић на конференцији за новинаре након трилатералног састанака Србије, Турске и БиХ који је одржан у Палати Србија.

Наводећи да је завршена документација и обезбијеђено финансирање изградње дионице од Кузмина до Раче на ауто-путу Београд-Сарајево, Вучић је истакао да је од 1945. године ово једна од ријетких ствари око које ће бити сложни сви у Србији и у БиХ.

- До сада као да је постојала нека невидљива рука која није дозвољавала да се граде комуникацијске везе између Србије и БиХ. Немамо добрих путева, ни пруга и време је да се то промени - поручио је Вучић и нагласио да је ово велики дан за Србију.

Он је истакао да ће Србија у потпуности финансирати изградњу моста преко Саве на овој дионици.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да се на трилатералном састанку Србије, Турске и БиХ у Београду разговарало о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, његовим краковима, могућностима финансирања и начинима извођења, али да су јавиле и идеје за нове пројекте који се тичу жељезничке инфраструктуре.

 Комшић је на конференцији за новинаре истакао да су то скупи пројекти јер је ријеч о захтјевним теренима, посебно у БиХ, али да су вишеструко корисни с обзиром на то да повезују двије земље и грађане Србије и БиХ.

Вучић је рекао да је данас важан дан за Србију, Српску и БиХ јер се разговарало о веома битним пројектима а градња ауто-пута је један од њих.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да постоје бројна отворена питања између Србије и БиХ и да би их требало почети рјешавати, због чега је потребно водити дијалог и интензивирати сарадњу између институција двије земље.

 На конференцији за новинаре у Београду након трилатералног састанака Србије, Турске и БиХ у Београду, Џаферовић је рекао да се само тако могу на прави начин ријешити сви билатерални проблеми.

- Оно што је заједничко за земље које учествују у овој трилатерали је питање ауто-пута Сарајево-Београд, чији ћемо почетак изградње данас озваничити овдје у Србији. То је веома важан пројекат који дефинитивно утиче на мир и стабилност у цијелом региону - истакао је Џаферовић.

Он је рекао да је Србија завршила своје обавезе, као и односе са Турском и да данас почиње дио изградње ауто-пута кроз Србију.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас у Београду да су путеви синоним за цивилизацију и живот и да ће ауто-пут који треба да споји Београд и Сарајево још више зближити Србију и БиХ, те спријечити одлив становиштва у будућности.

Ердоган је, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и члановима Предсједништва БиХ, рекао да ће ауто-пут Београд-Сарајево учинити регион мјестом које привлачи људе и чини га доступним.

- То значи да људи више неће морати да одлазе из своје домовине - истакао је турски предсједник.

Захваливши Вучићу што је био домаћин данашњег састанка трилатерале Србија-БиХ-Турска, Ердоган је оцијенио да је састанак трилатерале, као и јучерашњи билатерални састанак са предсједником Србије, за који је рекао да је био фокусиран на односе ове двије земље, био изузетно плодоносан.

- Поента данашњег састанка је то што се размишља о цијелом региону - истакао је Ердоган.

Он је додао да проблеми у вези са формирањем Савјета министара у БиХ након 12 мјесеци морају бити ријешени јер без тога нема ефикасног настављања посла.

Ердоган је најавио да ће идуће године у мају састанак трилатерале бити одржан у Турској, а да ће претходно један састанак бити одржан у БиХ.

Драги пријатељу Вучићу, желио бих још једном да упутим захвалност што сте били домаћин самита. Радујем се предстојећим самитима - истакао је предсједник Турске.