latinica  ћирилица
08/10/2019 |  15:49 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Трнинић: Инфраструктурно повезивање један од приоритета Српске

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас Срни да је инфраструктурно повезивање у региону један од приоритета Српске и да је задовољство да ће данас и у наредних неколико дана бити озваничен почетак важних пројеката као што су изградња ауто-пута Београд-Сарајево и моста на Сави између БиХ и Хрватске.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић је, послије панел дискусије у Београду о теми "Промоција повезивања југоисточне Европе" која је одржана у оквиру 19. Економског форума Србије, рекао да је фокус био на инфраструктурном повезивању у региону и томе како ти пројекти утичу на развој економије и повезивање људи.

- Направљен је пресјек активности на нашим подручијма, планова повезивања и могућности укључивања међународних финансијских институција као што су Европска банка за обнову и развој и Свјетска банка у реализацију тих пројеката. Веома сам задовољан спремношћу тих институција да се иде у том правцу. Један од услова је сарадња земаља у региону која је са позиције Српске исказана кроз изградњу моста на Сави у Градишци и ауто-пута Београд-Сарајево - истакао је Трнинић.

Он је истакао да ће данас у Рачи бити озваничен почетак изградње ауто-пута Београд-Сарајево, а да ће у петак, 11. октобра, бити положен камен темељац за мост у Градишци.

- Наш приоритет је повезивање Бањалуке са Београдом. Изградња моста у Градишци је тема још од 2004. године, а задовољство је да ће бити положен камен темељац, а потом кренути радови чиме ћемо добити пуни смисао наших инфраструктуирних пројеката из области ауто-путева. То је доказ да оно што планирамо и реализујемо - каже Трнинић.

Он је додао да се у планове уклапа и мост "Братољуб" између Братунца и Љубовије који је изграђен, али још није у функцији, те да су у разговорима са Црном Гором о завршетку изградње пута Фоча-Шћепан поље.

Трнинић је подсјетио да Српска већ изводи радове у оквиру прве фазе на коридору "Пет це", да су обезбијеђена средства за другу фазу, али да чекају да буде ратификован споразум у Савјету министара.

- Водимо активности да бисмо наставили даље према Вукосављу, а затим према Брчком, Бијељини и Рачи и будућем мосту на граници са Србијом. Интензивно спроводимо активности како би то било реализовано и све наше капацитете смо усмјерили у том правцу - нагласио је Трнинић.