latinica  ћирилица
08/10/2019 |  18:38 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Бриселу: За БиХ без формиране власти нема средстава ЕУ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић борави у дводневној посјети Бриселу.

Разговарала је са европским комесаром за проширење и сусједску политику, Јоханесом Ханом и генералним директором Директората за сусједство и преговоре о проширењу ЕУ, Кристијаном Данијелсоном.

Предсједница Цвијановић рекла је да се БиХ без формиране власти не може надати средствима из буџета ЕУ која су намијењена земљама западног Балкана, а која ће бити знатно већа него што су била у претходном периоду.

Ови састанци се дешавају тачно годину дана након општих избора у Босни и Херцеговини, а још немамо формирану власт ни на ниовоу Федерације, ни на нивоу БиХ, истакла је Цвијановићева.

- То свакако представља отежавајући елемент у комуникацији и договарању одређених ствари, јер су њихова очекивања, свих људи у ЕУ, усмјерена на то да БиХ изврши своју обавезу, која је сасвим логична и нормална, а она подразумијева да је власт формирана, да имају саговорника који ће имати ауторитет, капацитет да преговара одређен ствари - каже предсједница Српске.

Цвијановићева је нагласила да Република Српске жели европски пут и да је припремила институције.

Проблем је, наводи, што се у припреми буџета Европске уније планирају знатна средства за земље западног Балкана, а БиХ нема ко да представља.

- Фрустрација потиче из чињенице да још немате саговорника да договарате неке ствари. Рекла сам, што се тиче Републике Српске и ИПА помоћи и све друге ствари везане за те аспекте, да имамо тимове који ће на томе радити, али поново је одговор негативан ако немате формирану власти на нивоу БиХ - додаје Цвијановућева.

Предсједница ће се сутра састати са директорком Одсјека за Западну Европу, Западни Балкан и Турску, у оквиру Европске службе за спољне послове, Ангелином Ајхорст.