latinica  ћирилица
08/10/2019 |  19:19 ⇒ 20:17 | Аутор: sputniknews.com

Демонстрације у Еквадору, Владу премјештају из престонице (ФОТО/ВИДЕО)

У Еквадору су у току хаотичне, масовне демонстрације, након увођења мјера штедње које су везане за недавно спроведен споразум са ММФ-ом.

Полиција је бацила сузавац на демонстранте, док је Влада прогласила ванредно стање.

У понедјељак је око 477 људи ухапшено након пет дана жестоких демонстрација, у којима су демонстранти блокирали путеве и сукобили се са полицијом на улицама Кита.

Демонстранти, од којих су многи припадници аутохтоних народа, наишли су на жесток одговор полиције који је укључивао сузавац и оклопна возила, а полицајци су окупљене јурили на коњима и моторима.

Предсједник Морено најавио је у понедјељак увече да више неће владати из Кита и да ће се пребацити у град Гвајакил, на југозападу, у намери да избјегне терет демонстрација. Крајем прошле недјеље, Морено се надао да ће окончати окупљања шездесетодневним националним декретом о ванредним ситуацијама, којим ће привремено укинути слободу штампе и право на јавно окупљање, али маршеви нису престали.

Жестоке протесте покренуо је пакет мјера штедње које је администрација предсједника Морена увела прошле седмице, а посебно укидање државних субвенција за гориво. Цијене горива су се више него удвостручиле, узимајући несразмјерни данак сиромашним и аутохтоним заједницама.

Нове економске мјере долазе као дио припрема за кредит од 4,2 милијарде долара са Међународним монетарним фондом, одобреним у марту. ММФ-ови уговори о зајму често захтијевају од земаља које их добијају да реформишу интерне економске политике прије него што буду одобрени.

Предсједник је протесте протумачио као "покушај пуча" који су спровели "корумпирани" законодавци повезани са његовим претходником и својевременим савезником Рафаелом Кореом и венецуеланским лидером Николасом Мадуром.

Упркос одговору полиције, протести не показују знаке слабљења. Очекује се долазак још око 20.000 демонстраната у Кито, а многи од њих крећу из јужних дијелова земље како би учествовали на протестима. На друштвеним медијима појавили су се видео-снимци на којима је гомила демонстраната која маршира према граду.