latinica  ћирилица
08/10/2019 |  19:29 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Одговорност лежи искључиво у политичком Сарајеву

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да одговорност за неформирање власти у БиХ искључиво лежи у политичком Сарајеву, првенствено на СДА која је зауставила тај процес.
Предсједница Српске Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Предсједница Српске Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Видјећете јасно да имамо три побједничке партије у три конститутивна народа. СДА је та која вуче конце испред бошњачког, ХДЗ испред хрватског, СНСД испред српског народа. Међутим, СДА је одлучио да смањи тај простор у којем би СНСД вршио власт на нивоу Сарајева зато што они знају да СНСД заговара принцип Дејтона, а то значи да поштујемо једни друге, да живимо у децентрализованој држави, да његујемо своје надлежности - нагласила је Цвијановићева.

Она је за Н1 рекла да у Сарајеву станује нека друга политичка филозофија, а то је да из децентрализације БиХ претворе у неку централизовану земљу.

- У тој централизованој земљи постојаће политичка већина, неће постојати механизми заштите, конститутивност народа. Мени је јасно шта они раде. Таква БиХ није могућа - поручила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, СДА је у стању да жртвују напредак да би остварили неки свој политички циљ који уопште није реалан и неће се десити.

Она је нагласила да није тачно да тренутна, стара власт може да ради несметано.

- Људи који сада сједе у Савјету министара покушавају да нам објасне да они раде. Они у ствари не раде: ако не преузимате обавезе, не доносите конкретна рјешења, имате сједнице на које вам не долазе министри, извините чиме се ви онда бавите? Ничим - рекла је предсједница Републике Српске.