latinica  ћирилица
08/10/2019 |  21:07 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: Додик дише са српским народом и за српство

Патријарх српски Иринеј уручио је вечерас српском члану Предсједништва БиХ Орден Светог Симеона Мироточивог Милораду Додику.

- Није Додик само вечерас са нама, он је увијек ту. Он дише са српским народом и за српство. Само да му Бог да снаге да настави, док је Додика у Бањалуци биће и Републике Српске - рекао је патријарх Иринеј на свечаној академији поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Истакао је да ће послије Додика, доћи ће неки други Додик, који ће служити интерсима српског народа.

Патријарх је истакао да је Република Српска са Србијом један народ, једна вјера, традиција и једно духовно насљеђе.

- То Додик наглашава на сваком мјесту и тиме учвршћује наду свог народа да је неподељени део српског народа. Молимо се Богу да са том снагом настави - нагласио је патријарх.

Претходно је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом прочитао одлуку Синода да патријарх српски буде одликован Орденом Светог Саве Првог степена, а истим орденом и предсједник Србије Александар Вучић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одликован је Орденом Светог Симеона Мироточивог, будући да му је раније уручен Орден Светог Саве Првог степена.

Патријарх Иринеј је захвалио за орден који му је додијељен, наводећи да је ово одликовање Српској цркви, архијерејима, свшетенству и монаштву и народу који је помагао да Црква изврши своју узвишену јеванађељску и божанску мисију.

На приједлог патријарха Иринеја, Вучићу је Орден Светог Саве Првог степена додијељен за дјелатну љубав према мајци Цркви и залагање за српски народ и цјеловитост Србије, а посебно за очување Косова и Метохије у њеним границама

Повезане вијести:

Додик: Српски народ показује велику љубав и приврженост нашој Цркви

Вучић: Моја једина жеља је да Србија буде вјечна