latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:24 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Односи полиција Српске и Србије одлични

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић разговарали су у Београду о даљим корацима сарадње двије полиција.
Стефановић и Лукач  (Фото:MUP Srbije) -
Стефановић и Лукач (Фото:MUP Srbije)

Стефановић и Лукач су се сагласили да су односи полиција Србије и Републике Српске одлични и да треба наставити сарадњу, посебно у сузбијању организованог криминала и корупције, саопштено је из МУП Србије.

Они су истакли да је у заједничкој борби против криминала, с циљем повећања безбједности грађана, веома важна и брза размјена информација каква тренутно постоји између двије полиције.

Двојица министара су разговарала и о мјерама које је потребно предузети у борби против тероризма и екстремизма.

Лукач је изјавио за Срну да је са Стефановићем разговарао о регионалној безбједности и о важности заштите полицајаца, те оцијенио да два МУП-а имају најбољу сарадњу у региону.

Он је додао да не може да каже о чему је све разговарао са Стефановићем, али да може рећи да је разговарано и о регионалној безбједности.

Лукач је рекао да МУП Републике Српске сарађује и са другим министарствима унутрашњих послова, али да је са МУП-ом Србије та сарадња на високом нивоу.

- Размјењујемо свакодневно информације по питању организованог криминалитета, борбе против организованог криминалитета, тероризма, нелегалних миграција и свих других ствари које су веома битне и једном и другом министарству унутрашњих послова - рекао је Лукач који у Београду учествује на Конференцији о националној безбједности Србије.

Говорећи о заштити полицајаца, Лукач је напоменуо да се и у Србији, као и у БиХ, конкретно у Републици Српској, дешавају напади на полицајце који су угрожени приликом извођења својих свакодневних акција и интервенција.

- О томе свједочи из године у годину број напада на полицијске службенике. Неки се завршавају тјелесним повредама, неки много теже, али нажалост и смртним исходима које смо имали и у Републици Српској, али има их и у свим другим земљама - рекао је Лукач.

Он је додао да то значи да је посао полицајца веома захтјеван, да сваки дан када полицајац иде на посао мора да буде потпуно спреман и концентрисан на оно што ради, јер не зна са чим ће се суочити и како ће се тај дан завршити.

- Нажалост, много је догађаја који се завршавају лоше по полицијске службенике у смислу њихових повређивања. Из тог разлога морамо да улажемо у њихову опрему, наоружање, обуку да би имали способне полицајце који могу да одговоре свим активностима и задацима, а све ради чувања наших грађана и њихове имовине - рекао је Лукач.