latinica  ћирилица
09/10/2019 |  12:36 | Аутор: СРНА

Стефановић: Тешка борба да тзв. Косово не постане члан Интерпола

Делегација Србије на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу бориће се до посљедњег тренутка да такозвано Косово, које је позвано да присуствује као посматрач, не постане члан ове полицијске агенције, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он сматра да су приче о томе да Приштина ове године неће ни покушати да постане чланица Интерпола биле само игра.

Стефановић је рекао да ће на засједању Генералне скупштине Интерпола у октобру у Чилеу указати на то да не постоје ни полицијски, ни политички, ни правни разлози да такозвано Косово буде примљено у ту организацију.

- Нећемо да дозволимо да засједање Генералне скупштине Интерпола прође без наше борбе. Ја ћу предводити нашу делегацију и отићи ћемо и раније како бисмо разговарали са великим бројем министара унутрашњих послова који суштински одлучују о гласању - рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да Србија темељно ради са партнерима на спречавању пријема такозваног Косова у ову полицијску организацију, али и са земљама које су на претходном засједању радиле против интереса Србије.

- Хоћемо да их увјеримо да не постоје ни полицијски, ни политички, ни правни разлози за пријем такозваног Косова у Интерпол, да не можемо на тај начин да нарушавамо интегритет Интерпола и да би то нанијело штету угледу те полицијске организације - рекао је Стефановић.

Он је оцијенио да ће борба бити изузетно тешка, јер није ријеч само о Приштини, већ и свјетским силама које су признале независност самопроглашеног Косова и које заједно са Приштином лобирају за пријем у Интерпол.

- Они желе да привремене приштинске институције буду примљене у што више међународних организација како би тиме подржали такозвану независност - додао је Стефановић.