latinica  ћирилица
09/10/2019 |  15:40 ⇒ 22:50 | Аутор: СРНА

Чубриловић-Филд: Парламент Српске за реформе и напредак

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је данас током састанка са британским амбасадором у БиХ Метјуом Филдом да је парламент Српске опредијељен за европске интеграције и да доноси законе који су, у већини случајева, усклађени са европским правним насљеђем.
Чубриловић - Филд - Фото: РТРС
Чубриловић - ФилдФото: РТРС

Он је истакао да је Народна скупштина Републике Српске, од самог почетка процеса европских интеграција, активно учествовала и да је, као највиши законодавни орган, опредијељена за реформске процесе, напредак и стварање услова за бољу будућност, уважавајући владавину права, Устав Републике Српске и Устав БиХ.

Чубриловић је истакао да је, у демократским државама, незамислива чињеница да, годину дана након спроведених општих избора, још није формирана легитимна власт на нивоу БиХ, те додао да не постоји ниједан разуман разлог да се условљава формирање новог Савјета министара.

Он је истакао да заједнички органи власти на нивоу БиХ треба да одражавају интерес политичких странка које су побиједиле у Републици Српској и у Федерацији БиХ.

Говорећи о брисању смртне казне из Устава Републике Српске, Чубриловић је рекао да смртна казна и не постоји у кривичном законодавству и стварном животу, те да је одлука Уставног суда БиХ била очекивана.

Он је истакао да је Народна скупштина Републике Српске, још 2007. године, усвајањем амандмана на Устав, укинула смртну казну, али да је Клуб Бошњака у Вијећу народа тада блокирао ступање на снагу донесених амандмана.

Чубриловић и Филд размијенили су мишљења и о другим актуелним питањима и политичким процесима.