latinica  ћирилица
09/10/2019 |  17:55 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Случај раднице обољеле од карцинома, којој није продужен Уговор о раду

Док се бори с тешком болешћу, Слободанки Тодорић из Дервенте истекао је уговор о раду. Послодавац је искористио законску могућност да тај уговор не продужи.

Иако правници кажу да ова одлука формално није спорна, поставља се питање границе хуманости.

Из Савеза синдиката Републике Српске поручују да је нужно измјенити Закон о раду и системски заштитити тешко обољеле раднике.

Због истека уговора на одређено вријеме, Слободанки Тодорић је престао радни однос у предузећу "Релакс шу Босна".

За њеног супруга Младена одлука послодавца не би била спорна да у то вријеме није била на боловању.

Док се борила против најтеже болести, извађеног бубрега, послије четири операције - обавијештена је да јој је закључена радна књижица.

- Супруга је почела плакати, цијелу ноћ није спавала. Узнемирена је па и ја с њом. Врло је незгодна ситуација за нас и у материјалном и у емотивном смислу - прича Слободанкин супруг Младен.

Обољела Слободанка је остала без толико потребног здравственог осигурања.

У Министарству рада и Инспекторату појашњавају да послодавац има право да не продужи уговор на одређено вријеме, изузев ако је радник повријеђен на раду или оболио од професионалне болести, што овдје није случај.

Младен каже да његова супруга и не намјерава да се врати на посао, али наглашава да не могу да се помире са ситуацијом у којој су препуштени сами себи. Одлучан је да се бори и наводи да еће одустати.

Из Савеза синдиката Слободанки савјетују да се, иако није њихов члан, обрати њиховој канцеларији у Добоју.

Системско рјешење ових тешких проблема виде у законским измјенама за које се већ дуже залажу унутар Радне групе.

- Инсистирамо да се на посебан начин третира прекид уговора о раду код трудница, а посебно радника међу којима су и тешко обољели као што је наша колегиница која се лијечи од карцинома - истиче Данко Ружичић, предсједник Гранског синдиката текстила, коже и обуће у ССРС.

Из Савеза синдиката позивају раднике са сличним проблемима, посебно оне са уговорима на одређено вријеме, да им се благовремено јављају.

Истичу да нови Закон о раду само у изузетним ситуацијама допушта опцију рада на одређено вријеме.

Подсјећају да су њихови правници неријетко откривали да је послодавац, без основа, раднику ускраћивао уговор о раду на неодређено вријеме.