latinica  ћирилица
10/10/2019 |  08:06 ⇒ 08:34 | Аутор: РТС

Турска увјерава да ће акције у Сирији бити одмјерене

У првим нападима турске војске из ваздуха је гађано 16 циљева. У сиријски град Тел Абиџад ушле су и копнене снаге. Сиријске демократске снаге су саопштиле да у ваздушним нападима има погинулих цивила и војника. На захтјев пет европских земаља данас засједа Савјет безбједности.

Најновија турска офанзива "Извор мира" на сјевероисток Сирије, оправдава стару курдску пословицу "Нема нама пријатеља осим планина". Америка је повукла своје војнике са сјевера Сирије и оставила своје дојучерашње савезнике Курде на милост и немилост турској војсци. Цивили напуштају мјеста близу границе са Турском.

- Видјели смо тенкове испред села, па је већина мјештана побјегла са породицама - рекао је један од цивила.

Курдске снаге саопштиле су да је у турском ваздушном нападу погођен затвор у коме су били заточени милитанти Исламске државе. Америка не одобрава нападе Турске на курдске положаје у Сирији.

- Сједињене Државе нису дале зелено свјетло Турској. Ми ћемо наставити да радимо оно што мислимо да треба како бисмо уклонили пријетње по амерички народ. Али то нису само пријетње из Сирије већ и из Ирака. Постоје десетине других земаља у којима постоји реална опасност од исламског тероризма. А САД мора да смањи ту опасност - изјавио је Мајк Помпео, амерички државни секретар.

Турска је о офанзиви обавијестила НАТО. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, апелује на Анкару да НЕ дестабилизује регион. Турска је увјерила савезнике да ће њене акције у Сирији бити одмјерене.

- То је наше право, засновано на међународним споразумима и резолуцијама Савјета безбједности. У том оквиру покрећемо операцију и о томе ћемо обавијестити Уједињене нације и све актере, укључујући Сирију - навео је Јенс Столтенберг.