latinica  ћирилица
10/10/2019 |  09:58 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила неколико Информација и Извјештаја

Народна скупштина Републике Српске окончала је Шесту редовну сједницу.

20.11 - Усвојени су Нацрти закона о измјенама и допунама Закона о штрајку, Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и Закона о управљању отпадом.

Подршку посланика добиле су и Стратегије развоја предузетништва жена и унапређења положаја старијих лица. Примљен је к знању и Извјештај о раду РТРС у 2017. и 2018. години.

Нису прихваћени закључци СДС и ПДП о увођењу парламентарног надзора над радом медија чији је оснивач Република Српска.

Именовани су чланови Управног одбора РТРС - Далибор Рачић из реда српског народа, Ивона Пејин из реда хрватског народа и Расим Диздаревић из реда бошњачког народа.

Није изабран члан одбора из реда осталих. Прихваћена је и Информација о дугу са стањем на дан 31.12.2018. године, која је размотрена у вечерњем дијелу засједања.

19.35 - Настављена сједница

19.16 - У НСРС пауза 15 минута

19.00 - Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је приједлог одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској идентичан важећој, односно да има девет критеријума.

- Наша законска обавеза је да сваке три године Народној скупштини доставимо ову одлуку на разматрање. Ријеч је о критеријумима који су установљени методом и-одстојања - рекла је Решићева.

Она је навела да су критеријуми за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе остварени укупни приходи регистрованих привредних субјеката у претходној години на нивоу јединице локалне самоуправе по становнику и остварени буџетски приходи у претходној години на нивоу јединице локалне самоуправе по становнику.

- Критеријуми су и стопа незапослености – процентуално учешће незапослених лица у укупној радној снази на нивоу јединице локалне самоуправе, густина насељености, број регистрованих возила на подручју јединице локалне самоуправе у односу на онај у Српској, број основаца у односу на број становника на нивоу јединице локалне самоуправе - каже Решићева.

Она је нагласила да су критеријуми и општа стопа природног прираштаја на нивоу јединице локалне самоуправе, број пословних субјеката на нивоу јединице локалне самоуправе у односу на укупан број пословних субјеката у Републици Српској, те вриједност извршених радова према врсти грађевинских објеката и стамбена изградња на нивоу јединице локалне самоуправе у односу на укупну вриједност у Републици Српској. Народна скупштина размотрила је наведени приједлог.

18.30 - Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је, према евиденцији Министарства унутрашњих послова, регистровано благо смањење случајева насиља у породици.

Она је навела да је МУП прошле године имао 1.012 пријава насиља у породици, а у 2017. години 1.102 пријаве.

- Подаци невладиних организација које се баве спречавањем насиља у породици и пружањем заштите жртвама породичног насиља у сигурним кућама и СОС телефону, такође, показују смањење, јер је у 2018. години у сигурним кућама у Републици Српској било збринуто 82 лица, од тога 22 жене и 60 дјеце, а у 2017. години 117 жртава - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је истакла да је било 3.474 позива на СОС линију за помоћ жртвама насиља у породици, од чега су жене упутиле 99 одсто позива.

- Управо број жртава, који се јавља на СОС телефон, као и чињеница да је и Студија о распрострањености насиља у породици и насиља над женама, спроведена на репрезентативном узорку, показала да је 47,3 одсто жена доживјело неки облик насиља, потврђује постојање сивог броја случајева насиља у породици, односно да много већи број лица трпи насиље у породици, али да се још нису одлучиле користити правима које им правни прописи Републике признају - додала је Давидовићева.

Она је нагласила да наведени подаци указују на потребу сталног унапређења дјеловања свих који долазе у контакт са жртвама насиља у породици и њихову међусобну сарадњу и координацију поступања у одговору на насиље у породици.

- Имплементацијом Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске, као и усвојених годишњих акционих планова, настављен је процес јачања правног, институционалног и организационог оквира за превенцију и сузбијање насиља у породици и подршку и помоћ жртвама - рекла је Давидовићева.

Народна скупштина размотрила је наведену информацију.

17.40 - Помоћник министра финансија Републике Српске Милорад Ђурђевић рекао је да је Српска најмање задужена од свих земља западног Балкана.

- И то, у поређењу са земљама попут Србије, Црне Горе, Албаније, па и Хрватске као чланице ЕУ - рекао је Ђурђевић у завршном обраћању у Народној скупштини о информацији о дугу Републике Српске на дан 31. децембар 2018. године.

Посланик СДС-а Зоран Видић је рекао да треба зауставити даље задуживање Српске јер то у крајњој инстанци може негативно утицати на домаћу производњу.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је информацију о дугу Српске са стањем на дан 31. децембар 2018. године, у којој се наводи да је јавни дуг на тај датум износио 4,04 милијарде КМ, односно 38,22 одсто БДП-а, док је укупни дуг Српске био 5,17 милијарди КМ или 48,89 одсто БДП-а.

17.00 - Скупштина Српске наставила засиједање

15.00 - У Народној скупштини дата је редовна пауза до 17.00 часова.

14.35 - Помоћник министра финансија Српске Милорад Ђурђевић рекао је да је јавни дуг Српске на дан 31. децембар прошле године износио 4,04 милијарде КМ, односно 38,22 одсто бруто домаћег производа /БДП/, а укупни дуг 5,17 милијарди КМ или око 48,89 одсто БДП-а.

Образлажући посланицима Народне скупштине Српске информацију о стању дуга Републике на крају прошле године, Ђурђевић је навео да је БДП-а за 2018. годину износио 10,59 милијарди КМ.

- Стање укупног спољног дуга на дан 31. децембар 2018. године износио је 3,36 милијарди КМ. Од тога дуг Српске је 2,11 милијарди КМ, јединица локалне самоуправе 115,4 милиона КМ, а дуг јавних предузећа и Инвестиционо-развојне банке 1,12 милијарди КМ - прецизирао је Ђурђевић.

У информацији се наводи да је лани, по основу спољног и индиректног дуга Српске, из буџета плаћено укупно 344,86 милиона КМ, од чега се на отплату главнице односи 290,98 милиона КМ, а на отплату камате, сервисних и других трошкова, те банкарске провизије 53,88 милиона КМ.

У овом документу се истиче да је стање укупног унутрашњег дуга на дан 31. децембар 2018. године износило 1,81 милијарди КМ, од чега је дуг Српске 1,33 милијарде КМ, дуг јединица локалне самоуправе 298,25 милиона КМ, а дуг фондова социјалне сигурности 178,87 милиона КМ.

- У посматраном периоду, комплетан краткорочни дуг био је измирен - рекао је Ђурђевић.

 14.00 - Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да се РТРС-у више дугује него што ова телевизија има дуга.

- Сигурно је да нам се више дугује него што дугујемо. Водимо и судске спорове како бисмо ријешили ове проблеме - рекао је Милиновић у завршној ријечи о извјештају о раду РТРС за 2017. годину, са планом рада за 2018. годину, извјештају о ревизији финансијског пословања и о раду за 2018. годину с планом рада за ову годину и извјештају о ревизији финансијског пословања.

13.40 - Генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић рекао је, представљајући Извјештај о раду Радио-телевизије Републике Српске за прошлу и 2017. годину, да је РТРС остварио покривеност расхода приходима у врло тешким условима у систему јавног емитовања у Српској и БиХ.

12.25 - Пред посланицима Парламента Српске у току је Извјештај о раду ЈП Радио–телевизије Републике Српске за 2017. годину, са Планом рада за 2018. годину и Извјештај о ревизији финансијског пословања ЈП Радио – телевизије Републике Српске.

12.15 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске о раду за 2018. годину и извјештај Комисије за жалбе о раду за прошлу годину.

Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске донијела је у 2018. години 23 рјешења од чега су четири о утврђеном сукобу интереса, наводи се у извјештају о раду те комисије за прошлу годину.

Предсједник Комисије Обренка Слијепчевић је у завршној ријечи у парламенту Српске о извјештају о раду те комисије у прошлој години рекла да је циљ доношење новог Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Српске који ће бити проводив.

- Надам се да ћемо сљедећи пут, када будемо подносили извјештај, имати нови закон - навела је Слијепчевићева.

Комисија за жалбе је у прошлој години на осам одржаних сједница донијела 16 рјешења.

12.05 - Посланици СНСД-а Мирослав Вујичић и Денис Шулић оцијенили су да је лако оптуживати СНСД-ове политичаре за страначко запошљавање и непотизам, додајући да су бројни кадрови и функционери ПДП-а и СДС-а, попут Мирка Шаровића и Игора Црнатка, запослили родбину и познанике по разним институцијама.

Шулић је рекао да је "супруга господина Шаровића запослена у Централној банци БиХ, а Црнадак, који је министар спољних послова БиХ у техничком мандату, запослио је више од 100 људи након општих избора".

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да опозиција показује најгори облик лицемјерства о људима који раде професионално свој посао и који имају једини проблем што су нечија дјеца.

- Лицемјерство је да опозиција у читавој причи не спомене толико људи из ПДП-а и СДС-а који су максимално искористили непотизам и позапошљавали се по свим могућим линијама - рекао је Жунић.

Посланик ПДП-а Драган Галић рекао је да је Српској потребан спроводив закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић рекла је да у извјештајима Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти не би требало да буду повјерљиве и приватне информације о посланицима и функционерима, као што се десило.

Она је рекла да не зна с којим правом се објављује такав садржај који се налази у скупштинском материјалу, те да је недопустиво да Комисија упозорава и на неки начин пријети посланицима да морају доставити те информације.

10.53 - Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске донијела је у току 2018. године 23 рјешења од чега су четири о утврђеном сукобу интереса, наводи се у извјештају о раду те комисије који је представљен посланицима у Народној скупштини Српске.

Предсједник Комисије Обренка Слијепчевић рекла је, подносећи парламенту Српске извјештај о раду у прошлој години, да је Комисија дала мишљење у 18 случаја, донијела 22 закључка, а три случаја су ријешена усвајањем другог акта.

Она је рекла да је Комисија у току свог цјелокупног рада обрадила 878 аката, 62 сукоба интереса, од чега су 43 ријешена.

- Током 2018. године Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске је одржала укупно 17 сједница, а узета су у рад 72 предмета, по пријавама странака и 200 предмета по службеној дужности - навела је Слијепчевићева.

Предсједник Комисије за жалбе Биљана Васић рекла је да је ова комисија у прошлој години на осам одржаних сједница донијела 16 рјешења.

Ради се о шест рјешења којима је потврђено рјешење првостепеног органа и одбијена жалба као неоснована, четири рјешења којим је поништено рјешење првостепеног органа и шест рјешења којим је жалба одбачена.

У њима је наведено да су у раду била 272 предмета. Само пет није ријешено, а у четири случаја утврђен је сукоб интереса.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина Републике Српске размотрила је синоћ и Извјештај о извршењу Плана рада и Финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за период 01.01 – 31.12.2018. године.

Размотрен је и извјештај Гарантног фонда Републике Српске о пословању за 2018. годину у којем се наводи да је лани одобрено и издато 28 гаранција од 3.192.978 КМ, чиме је подржано 8.822.900 КМ кредитних пласмана са процентом подршке од 36,19 одсто.

НСРС размотрила је Извјештај о пословању ИРБ и фондова за 2018. годину са Извјештајем независног спољног ревизора у којем се наводи да су та банка и фондови којима управља лани остварили укупну нето добит од 20,8 милиона КМ.