latinica  ћирилица
10/10/2019 |  10:04 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Вучић, Рама и Заев разговарају у Новом Саду о "малом Шенгену"

У Новом Саду јутрос је почео трилатерални састанак Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, чија је главна тема боље повезивање тржишта у региону и приједлог српског предсједника Александра Вучића о успостављању "малог Шенгена".
Састанак (фото:Танјуг/Т.Б) -
Састанак (фото:Танјуг/Т.Б)

На састанку Вучића са предсједницима влада Албаније Едијем Рамом и Сјеверне Македоније Зоранов Заевим у Официрском павиљону Петроварадинске тврђаве, највише ће бити ријечи о регионалној сарадњи и економском повезивању.

Биће ријечи и о уклањању баријера у пословању и слободнијем протоку робе, људи и услуга на територији три земље чије тржиште има 20 милиона људи, преноси РТС.

Предвиђено је да састанак траје два часа, након чега ће се тројица званичника обратити медијима.

Данас ће бити потписана декларација о намјерама.

Заев и Рама јуче су допутовали у Србију, а синоћ су са домаћнима, Вучићем и премијером Србије Аном Брнабић прошетали новосадским улицама.

Том приликом Вучић је поручио да за ове три земље, али и за остале, овај сусрет значи много. 

- Срећан сам што смо почели да бринемо о себи и што не морамо да имамо тутора, да можемо овако, уз музику у Новом Саду, да се договарамо за бољу будућост за наше раднике, наше сељеке, прије свега за младе људе да остају у нашим земљама -  навео је Вучић.

Вучић, Рама и Заев су о састанку већ неформално разговарали током Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру, а предсједник Србије тада је најавио да ће у Новом Саду бити конкретизовани планови о повезивању тржишта у региону, односно о креирању својеврсног "малог Шенгена".

Намјера је и да се оде корак напријед у односу на ЦЕФТА споразум, који је доведен у питање након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Досадашња искуства су показала да камиони са робом на границим прелазима између земаља региона чекају дуже од 20 сати.

Економисти оцјењују да би успостављањем "малог Шенгена" на западном Балкану компаније из цијелог региона добиле веће регионално, заједничко тржиште са готово 20 милиона потрошача.

Иницијативу су поздравиле регионалне коморе свих земаља западног Балкана, које окупљају више од 350.000 компанија.