latinica  ћирилица
10/10/2019 |  13:13 | Аутор: СРНА

Ердоган пријети слањем избјеглица у Европу

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће Анкара послати 3,6 милиона сиријских избјеглица из Турске ка Европи уколико европске државе војну операцију турске војске у Сирији оцијене као окупацију.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: АП
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: АП

- Отворићемо капије и послати 3,6 милиона избјеглица у вашем правцу - рекао је Ердоган у говору посланицима из своје партије Правде и развоја.

Ердоган је стао у одбрану турске операције у Сирији након низа међународних критика, наводећи да ће акција подржати територијални интегритет те земље тако што ће се супротставити курдској контроли на сјевероистоку.

Према његовим ријечима, они нису искрени, мислећи притом на Саудијску Арабију и Египат, док Анкара предузима акцију и тиме се разликује од Ријада и Каира.

Турски предсједник наводи да је циљ војне операције против курдске милиције обнова демографске структуре региона и слање Сиријаца њиховим кућама.

Он је додао да су турске снаге на сјевероистоику Сирије убиле више од стотину милитаната.

Турска је јуче напала положаје курдске милиције на сјевероистоку Сирије, само неколико дана након што су се амерички војници повукли из те области.