latinica  ћирилица
10/10/2019 |  13:31 | Аутор: СРНА

Свједок видио тијела убијених у селу Чемерно

Бивши везиста Нишићког батаљона Војске Републике Српске Драго Ђурић рекао је данас на суђењу оптуженим за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године да је након напада на село видио неколико тијела убијених која су истог дана превезена у оближње мјесто Округлицу.
Суђење за Чемерно - Фото: РТРС
Суђење за ЧемерноФото: РТРС

Ђурић је навео да је 48 часова прије напада преко радио-везе ухватио шифровану поруку да ће бити извршен напад на топове, али да није наведено гдје ће то бити. Он је рекао да су 24 часа прије напада открили да ће акција уништавања топова бити на Чемерну. 

- Открили смо да ће доћи војска из Зенице и да ће их водити Шумар. О томе смо одмах обавијестили замјеника команданта Млађу Мотику, који је послао једног момка на Чемерно да упозори људе - изјавио је Ђурић.

Настављајући свједочење, овај свједок Тужилаштва је испричао да је ујутро 10. јуна 1992. јављено команди која је била смјештена у мотелу на Бијамбарама да је био напад, након чега је њих десетак кренуло у село. Успут су срели групу војника који су дошли из другог правца. 

- Моја група је дошла изнад куће Драгана Дамјановића која је горјела. Видјели смо топове, али нисмо смјели да им приђемо. Јака изненадна киша оштетила је радио-станицу, па смо из неког изрешетаног `тамића` извукли акумулатор како бисмо успоставили везу са нашим јединицама. Док смо ишли по акумулатор, прошао сам поред старијег човјека разбијене главе који је лежао у трави. Када је веза успостављена, од друге групе смо сазнали да има рањених, након чега сам тражио хеликоптер да их евакуише - рекао је Ђурић.

По уласку у село, каже он, испод бренте преко пута старе куће Дамјановића, видио је пет до седам убијених којим није прилазио, а 100 метара од топова старију жену поред двије куће Рашевића које су горјеле. 

- Видио сам четири топа од којих су два била исправна, док је једном била запаљена оптика, а у другом заглављена граната у цијеви - свједочио је Ђурић.

Он је додао да су се послије подне почели враћати људи који су успјели побјећи из села, као и они који су чули за напад и дошли да траже своје.

Свједок се присјетио да су из куће Дамјановића, испред које је сједио, изашле двије жене, једна дјевојка, Драган Дамјановић и Благојевић, чијег имена се не сјећа. Он је навео да му је 15 дана након тог догађаја Петар Рашевић рекао да је бјежећи из села током напада видио људе постројене за стријељање.

Ђурић је рекао да су тијела убијених трактором превезена у Округлицу, а да су сутра поново враћена на Чемерно ради сахране.

Одбрана оптужених није успјела индиректно да испита свједока, јер је суђење прекинуто због дојаве о постављеној бомби у згради Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ терети бивше припаднике Територијалне одбране, те активног и резервног састава полиције – Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехруа Ганића - да су у јуну 1992. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужени су да су 10. јуна 1992. извршили напад на Чемерно приликом чега је убијено 30 особа српске националности. Неке од жртава биле су и мучене, а спаљена је и имовина.

Наставак суђења биће накнадно заказан.