latinica  ћирилица
10/10/2019 |  14:29 ⇒ 22:54 | Аутор: СРНА

Додик: Принципи које заговара Курти, важили би за све народе на Балкану, прије свега, за Србе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да би усвајање нових принципа на Балкану, које заговара Аљбин Курти за Шиптаре, односно Албанце, у покушају да се створи такозвана "велика Албанија", важило и за друге народе на Балкану, прије свега Србе.
Милорад Додик (Фото:N1) -
Милорад Додик (Фото:N1)

- Република Српска се залаже за мир и стабилност, за поштовање свих међународних обавеза, прије свега Дејтонског споразума, и подржава рјешавање свих кризних питања у региону мирним путем, договором и компромисом, али стварање такозване "велике Албаније", какву ових дана најављује могући кандидат за премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти, значило би увођење и усвајање неких нових принципа на Балкану - рекао је Додик Срни. 

На питање Срне да прокоментарише изјаву лидера "Самоопредјељења" Албина Куртија да Косово и Албанија треба да се приближе једно другом, да се интегришу у федерацију, као Њемачка, Додик је рекао да Курти заборавља да би усвајање тих принципа, које он заговара за Шиптаре, односно Албанце, у покушају да се створи "Велика Албанија", онда важили и за друге народе на Балкану, прије свега Србе. 

- На Балкану се не могу спроводити двоструки стандарди - да оно што је дозвољено једном народу, другом није, како то мисли Аљбин Курти. За то српски народ нема разумијевања нити ће га икад имати, јер ако је нешто дозвољено другима, како то за Шиптаре односно Албанце заговара провокатор Курти, зашто онда и Србима не би то исто било дозвољено - нагласио је Додик. 

Курти је изјавио јуче да се у Европској унији не може догодити национално уједињење Албанаца, али да може постојати идеја о федерацији. 

- Не могу рећи да се национално уједињавање догађа у ЕУ. Тамо се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Овде се мора догодити наш савез. Користио бих изјаву Арбена Џаферија: "Историјско залагање Албанаца за уједињење" - рекао је Курти.

Он је навео да ће, ако постане премијер, у односима са Албанијом /самопроглашено/ Косово имати споразуме, не за сликање, већ за спровођење, као на примјер о заједничком тржишту, заједничком цивилном регистру предузећа, заједничким владиним одборима за спољне послове и друго.