latinica  ћирилица
10/10/2019 |  15:57 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Милиновић: Зна се ко жели да заустави развој РТРС-а

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да се зна ко жели да заустави развој РТРС-а.

 - Знате ко није дозволио развој РТРС-а, нити милиметар? То су руководиоци Регулаторне агенције за комуникације БиХ, а нећу да им наводим имена - рекао је Милиновић.

Истакао је да се РТРС-у више дугује него што ова телевизија има дуга.

- Сигурно је да нам се више дугује него што дугујемо. Водимо и судске спорове како бисмо ријешили ове проблеме - рекао је Милиновић у завршној ријечи о извјештају о раду РТРС за 2017. годину, са планом рада за 2018. годину, извјештају о ревизији финансијског пословања и о раду за 2018. годину с планом рада за ову годину и извјештају о ревизији финансијског пословања.

Према његовом мишљењу, нико не може бити препрека било каквом јединству у Српској, па ни РТРС.

Он је истакао да сви знају ко су власници фирми којима се мјери гледаност телевизија у БиХ.

Када је ријеч о броју запослених, Милиновић је навео да је у РТРС-у запослено више од 600 радника, док БХРТ има више од 900 запослених, што је јасан показатељ.

Милиновић је најавио и да у овој години за РТРС слиједи капитални пројекат – прелазак на ХД резолуцију.

- Морам да обавијестим јавност да до данас није покренут поступак набавке дигиталне опреме у надлежности Министарства комуникација и транспорта БиХ. Када би се то десило данас најмање 18 мјесеци је потребно да би сваки грађанин Републике Српске у свом дому имао дигитални сигнал - истакао је он.

Када је ријеч о процесу дигитализације спорно је, како је Милиновић истакао, то што је мимо закона расписан конкурс за оператера у Мултиплексу Ц. РТРС је, каже, тим конкурсом дискриминисан. Истовремено тврди, све жалбе РТРС-а према Регулаторној агенцији за комуникације у вези са поступком додјеле Мултиплекса Ц су одбијене.

Подсјећамо, током уводне ријечи, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић рекао је да је РТРС остварио покривеност расхода приходима у врло тешким условима у систему јавног емитовања у Српској и БиХ.

Представљајући Извјештај о раду Радио-телевизије Републике Српске за прошлу и 2017. годину, Милиновић је рекао да је Закон о јавном РТВ систему БиХ, који је 2004. наметнуо високи представник, немогуће спроводити.

Он је нагласио да систем јавног емитовања у БиХ не постоји, већ само јавни емитери који приходе прикупљају на потпуно асиметричан начин.

Генерални директор наше медијске куће је подсјетио да се у Федерацији БиХ наплата прихода од РТВ таксе врши путем рачуна за електричну енергију, док РТРС наплату врши путем властите инкасо службе која сарађује са пословним банкама и Поштама Српске.

Милиновић је нагласио да РТРС од 2004. године није добио оно што му припада из Федерације БиХ.

- Подсјетићу, ви имате скоро дупло већи број домаћинстава која плаћају по 7,5 КМ. Од тога, по Закону, 25 одсто припада РТРС-у. Када је ријеч о основном приходу од маркетинга, који се распоређује на основу гледаности, а којима управљају предузећа из ФБиХ, наравно да је потпуно логично да по њима РТРС неће бити гледан и неће имати расподјелу тог прихода. Ријеч је десетинама милиона КМ на годишњем нивоу које се дијеле у Сарајеву - истакао је он.

Милиновић је рекао да су међусобне тужбе три јавна емитера у вези са потраживањима главни разлог зашто је екстерни ревизор дао мишљење са резервом.

- Екстерни ревизор је такво мишљење дао првенствено из разлога што вишемилионска потраживања нису усаглашена у систему јавног емитовања већ су она предмет судске расправе већ девет година - навео је он.

Милиновић је рекао да је ова чињеница, као и бројни други показатељи, разлогза промјену Закона о јавном РТВ систему БиХ, са којим би након тога био усклађен Закон о ЈП РТРС.

Народна скупштина размотрила је ове извјештаје.