latinica  ћирилица
10/10/2019 |  15:59 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Богатство природног насљеђа у Музеју Српске

Помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је данас у Бањалуци нову сталну изложбену поставку Природњачког одсјека Музеја Српске "Живи свијет наших крајева", истичући да ова поставка значајно обогаћује досадашњу презентовану музејску грађу.
Тања Ђаковић - Бранислав Гашић - Фото: СРНА
Тања Ђаковић - Бранислав ГашићФото: СРНА

Ђаковићева је нагласила важност Музеја Републике Српске као централне музејске установа Републике Српске, која осим културног, баштини и свеукупно природно насљеђе домаћих простора, саопштено је из ресорног министарства.

- Опсежна документована грађа путем експоната, паноа и публикација је представљена кроз савремен приступ у музеолошкој пракси. На веома интересантан, лако сагледљив начин, ова поставка приказује богатство природног насљеђа на нашим просторима тако да посјетиоци могу да на једном мјесту виде и упознају се о многим врстама из наше флоре и фауне, које иначе ријетко сусрећу у природи - рекла је Ђаковићева.

Она је изразила очекивање да ће нова природњачка поставка посебно привући младу публику у Музеј, што је са становишта Министарства просвјете и културе посебно значајно, с обзиром да је развој публике један од пет стратешких циљева зацртаних у Стратегији развоја културе Српске.

- Осмишљена тако да прати наставне планове и програме, ова поставка је изузетно погодна за одржавање музејских часова, јер пружа прилику ученицима да све оно што уче према плану и програму градива из биологије виде и доживе на најнепосреднији начин - додала је Ђаковићева.

Музејски савјетник Бранислав Гашић је аутор сталне поставке Природњачког одсјека, која носи назив "Живи свијет наших крајева".

Гашић је истакао да је основна намјера нове поставке подизање свијести посјетилаца о богатсву, разноликости, значају и угрожености живог свијета у домаћим крајевима.

- Ова изложбена поставка замишљена је тако да прикаже најважнија и најраспрострањенија природна станишта у Српској, као и васкуларну флору, флору гљива и фауну кичмењака која их настањује. Те три групе живих бића одабране су зато што и, иначе, имају највећи утицај на опстанак људске врсте, пошто пресудно утичу на цијелу биосферу - појаснио је Гашић.