latinica  ћирилица
10/10/2019 |  16:06 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Тривић: Прилика да се успостави тјешња сарадња

Манифестација "Дани Србије у Српској" је прилика да установе културе из Србије представе своја остварења публици у Српској и да се успостави тјешња сарадња, изјавила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
Наталија Тривић  "Дани Србије у Српској" - Фото: СРНА
Наталија Тривић "Дани Србије у Српској"Фото: СРНА

Тривићева је поводом свечаног отварања ове манифестације разговарала данас у Бањалуци са помоћником министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Србије Асјом Драчом Мунтеан, генералним конзулом Србије у Бањалуци Владимиром Николићем, управником Народног позоришта у Београду Иваном Вујић Коминац и директором Народног позоришта Републике Српске Ненадом Новаковићем.

Тривићева је потврдила да су установе културе Српске и Србије успоставиле добру сарадњу и да ће та сарадња убудуће бити још успјешнија, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- У складу са потписаном Повељом о српском културном простору, наш заједнички циљ је очување културног и националног идентитета српског народа и на томе ћемо заједно радити и убудуће - истакла је Тривићева.

Помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања Србије Асја Драча Мунтеан похвалила је досадашњу сарадњу, те истакла да ће у оквиру "Дана Србије у Српској" бити представљен квалитетан културни програм који је конципиран с љубављу.

Директори националних театара Републике Српске и Србије Ненад Новаковић и Ивана Вујић-Коминац најавили су у наредној години рад не копродуцентској представи, као и размјену репертоара и узајамне наступе на фестивалима, те заједнички наступ према европским фондовима.

На састанку је указано на опредијељеност Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије за успостављање тјешње сарадње на српском културном простору.

Манифестација "Дани Србије у Српској" биће отворена вечерас и трајаће до 24. октобра.

У фокусу овогодишње манифестације је култура, па ће се Србија публици у Републици Српској представити са осам изразито вриједних културних догађаја у неколико градова.