latinica  ћирилица
10/10/2019 |  16:23 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град обиљежио 24 године од егзодуса за који још нико није одговарао (ФОТО)

Служењем парстроса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје масовне гробнице и споменик погинулим борацима, у Мркоњић Граду обиљежана је 24. годишњица "Страдања Срба у Западној Крајини". У јесен 1995.године такозвана Армија БиХ, Војска Хрватске и ХВО протјерале су 120 хиљада Срба и убиле 1.644 цивила и војника.

Петар Митрић у масовној гробници у православном горбљу, у прољеће 1.996.године пронашао је тијело свога брата Душка и тијела браће од стрица Петра и Милорада. Боли га што за злочине још нико није одговарао.

- Моји родитељи нису могли данас доћи због болести којој је допринијело непроцесуирање злочинаца. Познато је ко су извршитељи и наредбодавци покоља, али нажалост још нико није одговарао - нагласио је Митрић.

У јесен 1995. године, такозвана Армија БиХ, Војска Хрватске и ХВО са подручје 13 западнокрајишких општина протјерали су 120 хиљада Срба и убије 1.644 цивила и војника.

- Очигледно је да је примјена права на простору БиХ селективна, јер како објаснити чињеницу да нико није одговарао за злочине које су починили припадници хрватске регуларна војска, ХВО, такозване Армије БиХ потпомогнута снагама НАТО пакта. Убили су 659 цивила, међу којима је 240 жена и 14 дјеце - истакао је Душко Милуновић, министара рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Мркоњић Град - сјећање

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина истиче да се и данас воде неки процеси за злочине, попут Атифа Дудаковића, али и да су и даље затиру злочини из Хрватске.

- Треба се присјетити да је 2015. године тадашњи премијер Хрватске Зоран Милановић рекао да неће примати општужнице које долазе из правосуђа БиХ против њихових држављана, јер су засноване на политичким принципима, што значи да се он, односно извршна власт и политика умијешала у рад правосудних органа - поручио је Којић.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, каже да општине неће одустаје од тужбе против Хрватске за надокнаду ратне штете од 680 милиона марака.

- Инсистирамо да Тужилаштво БиХ коначно покрене оптужницу против починилаца злочина у Мркоњић Граду. Нећемо одустати ни од тужбе за материјалну штету, али то се може покренути тек кад неко одговара за злочине - рекла је Аничићева.

На спомен-обиљежје масовне гробнице у Православном гробљу и споменик погинулим борцима на Тргу српске војске положени су вијенци.