latinica  ћирилица
10/10/2019 |  17:18 | Аутор: СРНА

Новалић: Опредијељеност Владе Српске и ФБиХ да се убрза економски раст

Владе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, усвајањем документа Заједничка социо-економска реформа за период од 2019. до 2022. године, шаљу поруку да су опредијељене за реформе у овој области, с циљем убрзања економског раста и побољшања животног стандарда грађана, изјавио је данас федерални премијер Фадил Новалић.

Представљајући новинарима документ Заједничке социо-економске реформе за период 2019-2022. година, Новалић је истакао да је тај акт настао као резултат једногодишње активности и консултација на политичком и стручно-техничком нивоу.

- То је финални, усаглашени и синхронизовани материјал између двије ентитетске владе, што је веома битно - истакао је Новалић, напомињући да је овај документ усаглашен и са Мишљењем Европске комисије и представницима међунардоне заједнице у БиХ.

Федерални премијер је додао да су владе оба ентитета усвајањем документа показале да је реформски пут приоритетан задатак свих нивоа те да треба приступити што скоријем формирању Савјета министара и Владе ФБиХ.

- Пред нама су три године пуних изазова при чему је креирање и усвајање овог документа био најлакши задатак - рекао је он.

Према Новалићевим ријечима, слиједе реформе здравственог система, реструктурисање јавних предузећа и унапређење пословне климе које имају за циљ да обезбједе бржи економски раст и унапређење стандарда грађана.

- Ове реформе се морају проводити на свим нивоима у складу са Уставом и наравно сви носимо одговорност за њихову реализцију. Усвајање документа ће пратити усвајање одговарајућих акционих планова, који ће таксативно побројати активности и њихове носиоце -  појаснио је он.

Влада Републике Српске усвојила је данас документ Заједничке социо-економске реформе за период 2019-2022. година, који представља наставак реформских процеса дефинисаних кроз заједничку Реформску агенду за период 2015-2018. година.

И Влада ФБиХ данас је дала сагласност на овај документ у којем се наводи да ће Република Српска и ФБиХ предузети одлучне кораке за смањење пореског оптерећења да би подстакли конкурентност и омогућили додатно повећање плата.