latinica  ћирилица
10/10/2019 |  18:15 | Аутор: СРНА

Сутра почиње изградња моста преко Саве код Градишке

У Градишци ће сутра бити озваничен почетак изградње моста преко ријеке Саве, што је један од најзначајнијих пројеката који заједнички реализују Република Српска, БиХ и Хрватска.
Мост на Сави (Фото: Интеграл Инжењеринг) -
Мост на Сави (Фото: Интеграл Инжењеринг)

Свечаност поводом почетка изградње моста планирана је у мјесту Чатрња у 14.00 часова, најављено је из предузећа "Аутопутеви Републике Српске". Пренос свечаности можете пратити на РТРС.

Церемонији ће присуствовати предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић и министар привреде и предузетништва Републике Вјекослав Петричевић.

Озваничењу почетка радова присутвоваће и замјеник министра комуникација и промета у Савјету министара у техничком мандату Саша Далипагић, министар поморства, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, те европски повјереник за мобилност и промет Виолета Буле.

Ријеч је о мосту који ће ускоро повезати већ изграђени ауто-пут Градишка-Бањалука са мрежом европских ауто-путева.

Укупна уговорена цијена за изградњу моста је 19.540.997 евра и обухвата трошкове изградње моста, трошкове везе моста са постојећим ауто-путем Градишка-Бањалука, а средства ће по пола издвојити Хрватска и БиХ.

Пројекат финансира и ЕУ са 6,8 милиона евра бесповратних средстава у оквиру Агенде за повезивање преко Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Рок за завршетак радова на мосту је 30 мјесеци.

Мост ће бити дуг 430 метара и имаће четири саобраћајне траке - по двије из сваког смјера, широке 3,75 метара.

Приликом пројектовања моста вођено је рачуна да задовољава захтјеве пловног саобраћаја Савом, те ће средњи распон преко корита ријеке бити дуг 170 метара.