latinica  ћирилица
10/10/2019 |  21:21 ⇒ 11/10/2019 | 10:22 | Аутор: РТРС

Вишковић: Од сада наши путеви воде у Европу

У кратком времену имамо два капитална пројекта, мост на Сави код Градишке, и мост на Рачи. Објективно посматрајући мост код Градишке требао би бити прије готов, иако су оба пројекта предвиђена за двије и по године, јер мост код Градишке већ има ауто-пут који само чека завршетак радова на мосту, поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске гостујући у нашој емисији Печат.

Он је изразио задовољство што ће коначно кренути радови на мосту код Градишке.

- Тај мост је од изузетне важности за инфраструктуру Републике Српске, али и БиХ, јер повезаћемо се са ЕУ, и наших 120 километара аутопута имаће коначно смисла у тој цијелој причи. Прозивали су нас из опозиције да градимо путеве који не воде нигдје. Ето, сад са поносом кажемо, воде у Европу - истакао је Вишковић.

Он је гостујући у нашој емисији Печат поновио да без инфраструктуре нема развоја земље.

- Потребно је повезати се са свијетом, како би "сутра" тај свијет дошао код вас. Задовољни смо чиљеницом да ће радове будно надгледати ЕУ, која је још 2015. године на састанку у Бечу одобрила 6,8 милиона евра за тај пројекат. У изградњи моста дјелом ће учествовати и наша компанија Интеграл инжињеринг, и на ту чињеницу треба, такође да будемо поносни - додао је премијер Српске.

Он је истакао да и други пројекат, односно градња аутопута Београд - Сарајево и моста на Рачи има и те како велики значај за Српску, али и цијели регион.

- Са састанка у Београду послате су снажне и позитивне поруке. Чак су Жељко Комшић и Шефик Џаферовић послали поруке у којима позивају на заједнички живот, повезивање, а не тако давно, знамо какве су поруке стизале са те стране. Оно што ми из Републике Српске можемо поручити, да из овог пројекта нема штете, јер сви су на добитку, сва три народа - ријечи су Радована Вишковића.

Он је похвалио огроман допринос Србије у цијелом пројекту.

- Знате да Србија финансира ауто-пут до Раче, сам мост, и онда 18 километара до Бијељине. Већ сада имамо сигнале да би се тај пројекат могао продужити и према Брчком, али отом-потом, идемо корак по корак. Исто тако треба нагласити да ће Србија финансирати и заједнички царински терминал, који ће бити на територији Републике Српске - нагласио је Радован Вишковић, који је био гост у емисији Печат РТРС-а.  

Савјет министара могуће формирати за један дан

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Савјет министара може бити формиран у току једног дана или када год стране у БиХ, а прије свега странке побједнице избора, то желе да учине без условљавања.

Све док нека страна жели условљавати неку другу, то се неће десити. Уколико сви схвате да Савјет министара треба Федерацији БиХ колико и Републици Српској, да треба једном, другом и трећем народу, да тренутна блокада наноси штету свим народима у БиХ, и једном и другом ентитету, онда ће одустати од условљавања - рекао је Вишковић.

Он је навео да чак и представници европске заједнице постављају питање зашто се не приступи формирању Савјета министара, а потом преговорима о годишњем националном плану за чланство у НАТО-у и другим отвореним питањима.

Говорећи о раду Владе Српске и покретању одговорности и смјенама у менаџменту јавних предузећа која имају лоше резултате, Вишковић је нагласио да је позвао директора "Шума Републике Српске" и саопштио му да је он завршио свој дио посла, а да од њега очекује наставак.

- На томе ћу истрајати. Сљедећи по тој одговорности су управа предузећа и Надзорни одбор. Не желим да се 24 часа дневно и 30 дана у мјесецу бавим јавним предузећем, шумским газдинствима и њиховим проблемима. Очекујем да то ради управа јавног предузећа. Од менаџмента очекујем даље потезе - каже Вишковић.