latinica  ћирилица
10/10/2019 |  21:55 ⇒ 21:59 | Аутор: СРНА

Балетском представом "Ко то тамо пева" отворени "Дани Србије у Српској"

Балетском представом "Ко то тамо пева" Народног позоришта из Београда вечерас је у Бањалуци отворена манифестација "Дани Србије у Српској", у оквиру које ће до 24. октобра у градовима широм Српске бити представљен богат културно-умјетнички програм Србије.
Народно позориште РС "Дани Србије у Српској" - представа - Фото: СРНА
Народно позориште РС "Дани Србије у Српској" - представаФото: СРНА

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић изразио је задовољство што ће се Србија у оквиру ове манифестације представити публици у Српској репрезентативним дјелима своје културе.

- Ово је диван повод и прилика да уживамо у добрим и лијепим дјелима културе, те да још више ојачамо нашу сарадњу - рекао је Николић новинарима прије отварања манифестације.

Помоћник министра културе и информисања Србије Асја Драча Мунтеан рекла је да се значај ове манифестације огледа у јачању веза Српске и Србије.

- Желимо да продубимо везе Србије и Српске, имамо значајне планове, те очекујем да ћемо сљедеће године имати значајне заједничке програме и копродукције - рекла је Мунтеан.

Управник Народног позоришта Београд Ивана Вујић Коминац рекла је да је гостовање балетског ансамбла тек почетак добре сарадње два национална театра.

- Верујем да се она неће зауставити само на размени гостовања, него да ће подразумијевати и копродукције, које ће спојити енергије нашег и позоришта Српске - рекла је Вујићева.

Директор Балета Народног позоришта Београд Константин Костјуков рекао је да је представа "Ко то тамо пева" направљена 2004. године, те да није било лако филм пренијети на позорницу.

- Олакшавајућа околоност нам је што је музика квалитетна и што говори много умјесто ријечи, а наши плесачи, којих је укупно 37 у ансамблу, то одлично изводе и мислим да ће публика бити задовољна - рекао је Костјуков.

Отварању манифестације у Народном позоришту Републике Српске присуствовали су предсједник и потпредсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Сребренка Голић, министри у Влади Српске, директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић, те представници културног, политичког и друштвеног живота.

Програм "Дани Србије у Српској" биће настављен сутра концертом квартета Београдске филхармоније у Дому културе у Братунцу, док је дан касније предвиђен наступ Ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије "Венац", у Центру за културу и образовање у Добоју.

Ансамбл "Венац" наступиће у недјељу, 13. октобра у Дому културе у Козарској Дубици, а истог дана у Културном центру у Требињу биће одржан концерт квартета Београдске филхармоније.

"Дани Србије у Српској" биће настављени 16. октобра концертом Србских православних појаца у Културном центру Требиње, а 18. октобра у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Завршна манифестација биће у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци гдје ће 24. октобра бити отворена изложба Галерије Матице српске - "Европски феномени".

Организатор "Дана Србије у Српској" је Министарство културе и информисања Србије уз подршку Генералног конзулата Србије у Бањалуци.