latinica  ћирилица
10/10/2019 |  22:29 | Аутор: СРНА

Небензја: Демографска политика предуслов за турску офанзиву

Демографска политика коју су спроводиле поједине земље чланице коалиције предвођене војском САД у Сирији била је предуслов за турску офанзиву у тој земљи, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Он је рекао да Русија полази од тога да би све стране требало да покажу максималну уздржаност током операције турске војске.

- Ова операција је резултат демографског инжењеринга који су поједине чланице коалиције спровеле у сјевероисточној Сирији - истакао је Небензја, не наводећи детаље.

Руски представник напоменуо је да је Русија упозорила чланице коалиције "да не експериментишу" и да сада коалиција "бере плодове" демографске политике у тим дијеловима Сирије, јавио је ТАСС.

Анкара је јуче објавила почетак нове војне операције на сјеверу Сирије под називом "Операција мирно прољеће", која је почела ваздушним нападима на положаје курдских јединица у том подручју.

Циљ операције је да се створи тампон-зона у сјеверној Сирији гдје би се, како сматрају власти у Анкари, могле вратити сиријске избјеглице из Турске.

Поред тога, тампон-зона ће створити безбједносни појас за турску границу са Сиријом.

Сиријска новинска агенција Сана назвала је турску операцију "чином агресије", а међународна заједница је осудила поступке Анкаре.

Велика Британија, Њемачка и Француска захтијевале су састанак Савјета безбједности УН у вези са турском офанзивом.