latinica  ћирилица
10/10/2019 |  22:31 ⇒ 22:38 | Аутор: СРНА

У недјељу скуп мјештана билећких села због миграната (ФОТО)

Мјештани билећких села одржаће у недјељу, 13. октобра, састанак у селу Симијова, како би изразили незадовољство због тога што мигранти проваљују у њихове куће, праве штету и узнемиравају становништво, а најављеном скупу присуствоваће и представници полиције.
Билећа- село Симијова - Фото: СРНА
Билећа- село СимијоваФото: СРНА

Ријеч је о мјештанима мјесне заједнице Крстаче и околних села.

Мјештанин села Крстаче Ђорђе Јефтовић рекао је Срни да су села уз регионални пут Билећа-Љубиње маршрута којом свакодневно пролазе мигранти, те да готово да нема куће у овом рејону да мигранти нису провалили у њу једном или више пута.

- Више од годину дана мигранти пролазе селима, упадали су у куће, нападали становништво, куће палили, свашта се дешавало. Због тога смо се одлучили да се у недјељу окупимо у селу Симијова, позвали смо полицију, припаднике Граничне полиције и локалну власт на састанак да би ставили у заштиту становништво ове мјесне заједнице - каже Јефтовић, који је и матичар у мјесној заједници Крстаче.

Билећа: село Крстаче (Фото: СРНА)

Он је додао да су мигранти провалили чак и у мјесну канцеларију матичара у селу Крстаче, али да, срећом, нису уништили матичне књиге.

Раде Вујовић, који живи у Билећи, а поријеклом је из села Крстаче, рекао је Срни да су мигранти до сада више пута обијали његову сеоску кућу, која није настањена, а прије десетак дана су изазвали пожар на доњем спрату, па су ватрогасци морали да интервенишу.

Вујовићев комшија Чедомир Самарџић такође је био на мети миграната који су и његову кућу више пута обили и иза себе оставили неред.

Из Полицијске станице Билећа Срни је потврђено да су мјештани готово свакодневно пријављивали да мигранти пролазе кроз сеоска подручја и да су проваљивали у напуштене куће, те да су више пута до сада излазили на терен тим поводом.

Срни је речено да је полиција обавијештена о састанку са становништвом билећких села и да ће присуствовати. /