latinica  ћирилица
10/10/2019 |  22:54 | Аутор: СРНА

Чешка: Још нема повлачења признања самопроглашеног Косова

Највиши чешки званичници одбили су на координационом састанку о спољној политици приједлог и аргументе предсједника Чешке Милоша Земана да се повуче признање самопроглашеног Косова.
Чешки државни врх -
Чешки државни врх

Шеф чешке дипломатије Томаш Петричек саопштио је након састанка новинарима да се државни врх договорио да то питање није на дневном реду.

- Договорили смо се да питање повлачења признања није умјесно. Ситуација се није никако промијенила да би Чешка мијењала став који је заступала посљедњих десет година - рекао је он новинарима након састанка чешког државног врха.

Чешко Министарство спољних послова саопштило је данас да је чешка Влада признала Косово у супротности са ставом Посланичког дома Парламента Чешке.

- О непостојању консензуса на нивоу највише политичке репрезентације свједочи и непотпуно дипломатско представљање обје земље које остаје на нивоу отправника послова, што, међутим, није сметња за развој билатералних односа - додаје се у саопштењу.

Земан је у септембру изнио иницијативу да Чешка повуче признање самопроглашеног Косова, а његов приједлог није наишао на подршку ни премијера ни предсједника оба дома чешког парламента.

Данашњем састанку присуствовали су Земан, премијер Чешке Андреј Бабиш, предсједник Представничког дома парламента Радек Вондрачек, предсједник Сената Јарослав Кубер, министри унутрашњих и спољних послова, Јан Хамачек, Љубомир Метнар, и шеф дипломатије Томаш Петричек.