latinica  ћирилица
11/10/2019 |  09:56 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Додик: Додјела Нобела Хандкеу доказ да правда није у потпуности изгубљена

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је аустријском писцу Петеру Хандкеу на Нобеловој награди за књижевност, нагласивши да је признање које је добио доказ да правда није у потпуности изгубљена.
Милорад Додик  (Фото:Sputnik / Dejan Simić) -
Милорад Додик (Фото:Sputnik / Dejan Simić)

- Ви и Ваше свеукупно утицајно књижевно дјело сте ту награду и заслужили - оцијенио је Додик.

Он је рекао да је, као и сви грађани Републике Српске, са одушевљењем примио вијест да је Хандке добитник најпрестижније свјетске награде за књижевност.

- Посебна осјећања и поштовање према Вама, поред књижевног дјела, гајимо као великом праведнику данашњице и великом пријатељу Срба и Србије, који се, када су многи у свијету ћутали, гласно успротивио НАТО бомбардовању Срба у БиХ и Србији - нагласио је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва БиХ захвалио је Хандкеу на бескомпромисним ставовима, као човјеку који изнад свега поштује истину за коју се увијек борио, посебно када је ријеч о српском народу.

- Захваљујемо Вам још једном на разумијевању које сте показали заступајући праведне српске интересе и хвала на Вашој дивној литератури. Нобелова награда коју сте добили доказ је да правда није у потпуности изгубљена. Примите још једном моје и честитке свих грађана Републике Српске - навео је Додик у честитки.

Шведска краљевска академија додијелила је јуче Петеру Хандкеу Нобелову награду за књижевност због, како су навели, утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

Хандке је познат по својој подршци Србији и Србима и ставу да кривицу за рат не треба пребацивати на српску страну. Због ових ставова је постао "отпадник" свјетске интелектуалне заједнице.

Хандке је у знак протеста против НАТО бомбардовања СР Југославије вратио Бихнерову награду вриједну 50.000 евра, а од њемачког министра захтијевао да му врати све његове књиге.

Петер Хандке је један од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Написао је стотињак књига које укључују романе, драме, збирке пјесама, филмске сценарије.

Добитник је бројних награда - Кафкине, Шилерове, Ибзенове, као и признања "Томас Ман" и "Милован Видаковић".