latinica  ћирилица
11/10/2019 |  11:15 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Премијер Етиопије добио Нобела за мир (ФОТО)

Премијер Етиопије Абиј Ахмед Али добитник је овогодишње Нобелове награде за мир, саопштио је комитет.
Нобелова награда - Фото: Getty Images
Нобелова наградаФото: Getty Images

Добитник овогодишње Нобелове награде је етиопијски премијер Абиј Ахмед Али, архитекта помирења с Еритрејом.

- Етиопијски премијер Абиј Ахмед Али добио је овогодишњу Нобелову награду за мир за своје напоре за мир и међународну сарадњу, посебно за његову иницијативу за рјешавање сукоба око границе с Еритеројом - изјавила је Берит Реис-Андерсен, представница Одбора за додјелу Нобелове награде за мир.

Овогодишња Нобелова награда за мир препознаје и све учеснике који су радили на миру и помирењу у Етиопији и у источним и сјевероисточним дијеловима Африке.

Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења свјетских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања као и одржавања мировних конференција.

Одбор који одлучује о добитнику се састоји од пет чланова које бира норвешки парламент. Чланови се бирају на шест година. Састав одбора рефлектује однос снага политичких партија у Норвешком парламенту. Од 1936. усвојено је правило да чланови Норвешке владе не могу бити и чланови Нобеловог комитета.

Током 1977. додато је и правило да активни посланици Норвешког парламента такође не могу бити бирани на дужности у одбору. Иако нигдје није одређено да чланови морају бити норвешке националности, до данас су сви чланови комитета били Норвежани.

За проглашење побједника није утврђен тачан датум, али се најчешће добитник проглашава једним петком средином октобра. Додјела награде се врши увијек 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.

За разлику од осталих Нобелових награда, награду за мир уручује предсједник изборног комитета, а не краљ, мада је поред других званица из политичког живота Норвешке, увијек и он присутан.