latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:17 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Филм "С руба памети" приказан на фестивалу "Кунаки" у С. Кавказу

Филм "С руба памети" у продукцији РТРС-а приказан на 13. Сјеверно кавкаcком фестивалу филма и телевизије "Кунаки".

Ауторки Милани Мајар уручена је почасна диплома за учешће на фестивалу са филмом "С руба памети", који говори о трагичној судбини хришћанске породице током рата у Сирији.

Фестивал "Кунаки" традиционално окупља филмске ствараоце из разних региона Руске Федерације, а на овогодишнем фестивалу у такмичарском програму приказано је 57 филмова из Кабардино-Балкарије, Дагестана, Казахстана, Киргизије, Краснодара, Абхазије, Републике Српске и Естоније.

Филм "Отац и синови из Кротова" филмских редатеља Валерија и Евгенија Соломина награђен је гран-пријем и новчаном наградом од 100.000 рубаља. Филм је сниман десет година.

Валериј Соломин је у међувремену преминуо, а његов син Евгениј завршио је снимање филма.

Побједници у другим категоријама добили су новчане награде у износу од 70.000 рубаља.

Филмски и телевизијски фестивал Сјеверног Кавказа "Кунаки" основан је на руском Међународном форуму медија "Сва Русија" 2007.

Фестивал је покренуло неколико ентузијаста под водством новинарке Сулиете Кусове-Чухо.

Име је добио по старом кавкашком обичају - куначество, што значи гостопримство и пријатељство међу људима различитих националности и вјера.

Фестивал подржавају власти Кабардино-Балкарске Републике, а партнери су Савез руских новинара, Савез кинематографа Руске Федерације, Министарство културе Кабардино-Балкарске Републике и Руски конгрес народа Кавказа.

Ове године одржан је у граду Наљчику у Кабардино-Балкарској Републици и био је посвећен сјећању на његову оснивачицу и предсједницу Сулиету Кусову-Чухо, које је преминула прошле године у Дагестану.