latinica  ћирилица
11/10/2019 |  12:25 | Аутор: Вечерњи лист

Поново одгођена одлука о уласку Хрватске у Шенген

Одлука Европске комисије о техничкој спремности Хрватске за приступање Шенгенској зони без граница више није на дневном реду колегијума повјереника 16. октобра, него је помакнута на колегијум 22. октобра, претпосљедњи такав састанак у мандату Жан-Клода Јункера.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

То је већ друго помицање те одлуке, која је првобитно била планирана за колегијум 2. октобра, па је пребачена на 16. октобар, а сада за још један седам дана касније.

Иако одгода одражава чињеницу да се у позадини, унутар Комисије и у комуникацији држава чланица с члановима Комисије, још воде разговори о томе треба ли Хрватској дати зелено свјетло за Шенген, при чему се Словенија труди рећи да не треба, Вечерњи лист неслужбено сазнајем да ни ова друго одгађање не значи да се одустало од плана да у Јункеровом мандату Комисија усвоји одлуку о проласку Хрватске на техничкој евалуацији спремности за Шенген.

Осим европске повјеренице из Словеније Виолете Булц, и први потпредсједник Комисије Франс Тимерманс наводно има неке резерве, које успоравају и одгађају доношење одлуке, а Тимерманс је кључна особа за пролазак тог приједлога одлуке на ужем кабинету европске “владе“.

Но, извори тврде да нема никакве панике због одгоде, коју један извор образлаже једноставним разлогом да се та одлука донесе након састанка Европског савјета, окупљања свих премијера и предсједника 28 држава чланица, који почиње 17. октобра, дан након досад планираног датума за усвајање ове одлуке на колегију Комисије.

Одгађањем одлуке за седам дана након тог самита, који је важан због врхунца драме око Брегзита, теме на којој сви желе очувати јединство 27 држава чланица ЕУ, избјећи ће се ситуација у којој премијери Словеније и Хрватске долазе у Брисел по другом послу дан након Комисијине одлуке о питању око којег се не слажу.

Димитрис Аврамопулос, европски повјереник за унутрашња питања, у уторак је у Луксембургу изјавио како Хрватска и Комисија “трче посљедњу миљу“ по питању техничке евалуације, која је очито била попут маратона.

– Дајем све од себе да ту одлуку донесемо прије краја мог мандата. Прво, зато што Хрватска то заслужује. И друго, зато што је то било моје лично обећање током саслушања прије пет година – рекао је Аврамопулос и додао да, наравно, одлуку очекује под условом да је Хрватска испунила све критеријуме.