latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:16 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Шаровић: Kораци за заштиту домаће производње биће предузети наредних дана

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је да су на састанку са ентитетским министрима пољопривреде, водопривреде и шумарства договорени конкретни кораци за заштиту домаће привреде, који ће бити предузети већ наредних дана.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Коментаришући захтјев узгајивача сточара из Семберије да буде донесена привремена мјера забране увоза у БиХ живе стоке и свјежег јунећег меса због неконтролисаног увоза и непостојања заштите домаће производње, Шаровић је напоменуо да је на овај проблем реаговано и на јучерашњем састанку са ентитетским министрима и да су договорене кључне активности на његовом рјешавању које ће бити предузети већ наредних дана.

Он је изјавио Срни да је ово заједничка брига и нивоа БиХ и ентитетског нивоа и да ће се тако и поступати.

Шаровић је јуче у Сарајеву разговарао са министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем и ФБиХ Шемсудином Дедићем о убрзању извоза меса у Турску, када је констатовано да припреме које врши Турска иду споро.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату најавио је да ће данас у БиХ боравити замјеник министра пољопривреде Турске и да ће та прилика бити искориштена да се укаже на спорост у припремама.

- Неопходно је да са своје стране помогнемо да би што прије кренуо откуп товних бикова - истакао је Шаровић.

Из Градске управе Бијељина данас је саопштено да је ситуација у говедарству на подручју Семберије крајње тешка због неконтролисаног увоза и непостојања заштите домаће производње, о чему свједочи чињеница да је тренутно у стајама око 8.000 утовљених бикова за које нема купца, упркос вишемјесечним најавама из Турске да ће јунетина бити откупљена.

Ради превазилажења ове ситуације, узгајивачи говеда са подручја Семберије и Градска управа захтијевају од надлежних институција да предузму законске мјере које су им на располагању, међу којима би прва била привремена мјера забране увоза у БиХ живе стоке и свјежег јунећег меса и да та мјера ступи на снагу одмах, наводи се у саопштењу са састанка узгајивача са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.