latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:33 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Петровић: Подршка повећању плата од наредне године

Републички одбор Синдиката правосуђа подржава најаве Владе Републике Српске и кључних људи из Српске о повећању плата од почетка наредне године уз захтјев да се радницима са најнижим примањима зарада повећа за 20 одсто и да се повећања на том плану дешавају у континуитету.
Синдикат правосуђа - Фото: СРНА
Синдикат правосуђаФото: СРНА

Предсједник овог синдиката Синиша Петровић изјавио је новинарима у Бањалуци да захтијевају да плата радника са средњом стручном спремом буде повећана за 15 одсто, а за све остале за 10 одсто.

- Желимо да повећање буде праведно и у износу који ће колико-толико унаприједити материјални статус радникa - рекао је Петровић након данашње сједнице на којој је било ријечи о преговорима са Министарством правде и премијером Српске у вези са побољшањем материјалног статуса запослених у републичким правосудним институцијама.

Он је навео да Синдикат инсистира да се у другој половини наредне године планира још једно повећање ради постизања континуитета раста плата у Српској.

- Ми ћемо у оквиру Савеза синдиката покренути иницијативу да се на постојеће плате врати накнада за топли оброк и регрес -  рекао је Петровић.

Он је најавио и иницијативу синдикалаца за измјену начина обрачуна накнаде за превоз радника у складу са Законом о раду.

- Циљ је да сви радници остваре то право, јер то сада није случај - поручио је Петровић.

Он је додао да ће синдикат који води поново тражити рјешавање питања накнада за боловање у смислу доношења правилника о пуној накнади за категорисане болести.

- Желимо да се породиљско боловање у пуном износу финансира из Фонда дјечије заштите - рекао је Петровић.