latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:48 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Влада Српске обезбиједила 100.000 КМ за обнову Ћопићеве родне куће

Влада Републике Српске обезбиједила је 100.000 КМ за прву фазу радова на обнови родне куће књижевника Бранка Ћопића, рекла је данас у Хашанима помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић и најавила почетак обнове.
Влада обезбиједила 100.000 КМ за обнову Ћопићеве куће - Фото: СРНА
Влада обезбиједила 100.000 КМ за обнову Ћопићеве кућеФото: СРНА

Према њеним ријечима, након спроведених поступака јавне набаке и осталих процедура почеће радови, а изградња ће бити завршена идуће године.

- Идуће године настављамо јер након што се изгради, кућу треба и опремити. Према мишљењу Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, оно што је до сада урађено задовољава и радови ће бити настављени по пројекту. Биће урађено све што је предвиђено пројектом да би реплика била идентична како Ћопић и заслужује - навела је Ђаковићева.

Ђаковићева је подсјетила да су представници Министарства просвјете и културе у марту посјетили Хашане и од начелника општине сазнали да градња није завршена.

- Министарство просвјете и културе се заузело да покрене поново ту процедуру, да се подигне на институционални ниво и да министарство и Влада Републике Српске стану иза тога - рекла је она.

Према њеним ријечима, Министарство је узело пројекат и ангажовало Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа који ће бити надзор над извођењем радова.

- У питању су специфични радови који подразумијевају посебан начин градње како би се сачувала идентичност - рекла је она.

Ђаковићева је оцијенила да књижевник Бранко Ћопић није био цијењен колико заслужује ни за живота ни након смрти.

- Морамо да му вратимо углед који заслужује, а први корак биће обнова родне куће - рекла је она.

Ђаковићева је данас у Хашанима присуствовала манифестцаији "Ћопићевим стазама дјетињства" коју организују општина Крупа на Уни и Фондација Бранко Ћопић из Бањалуке. Она је присуствовала и пријему који је поводом овог културног догађаја организоаво начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић.

Изградња реплике родне куће Бранка Ћопића почела је 24. новембра 2017. године и након извршених земљаних радова је прекинута.

У августу прошле године сазидане су подрумске просторије, а у децембру су испоручени дијелови за дрвену конструкцију који још нису уграђени. Донаторска средства од 26.000 евра те радове обезбиједила је Амбасада Азербејџана.