latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:49 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Одржане "Ћопићеве стазе дјетињства"- за обнову родне куће писца издвојено 100.000 КМ (ФОТО)

У Хашанима, родно мјесто књижевника Бранка Ћопића одржана је традиционална манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства".

Влада Српске обезбиједила је 100 хиљада марака за прву фазу обнове Ћопићеве родне куће. Радови ће почети након спроведених поступака јавне набавке, а завршетак је планиран за идућу годину.

Сваке године уочи Михољдана Фондација "Бранко Ћопић" из Бањалуке организује поетски час у школи у Хашанима. То је прилика на подсјећање на великана писане ријечи.

Фото: СРНА

- Као писац оставио је велики литерарни споменик кога никад нико срушити не може. Никакве олује, офанзиве, све што се чинило чинило се из пакости. Али Бранко је пакост надвисио својим дјелом и унио нешто што се зове хуманизам - рекао је Светозар Личина предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Бањалука.

Иако је прије двије године почела градња куће Бранка Ћопића у Хашанима због недостатка средстава радови су обустављени. Влада Српске издвојила је средства да се овај пројекат заврши, а биће изграђено и игралиште испред школе.

- Морам да кажем да смо успјели да обезбједимо потребна средства за завршетак комплетних грађевинско занатских радова на изградњи куће Бранка Ћопића - навела је Тања Ђаковић помоћница министарке за културу.

Фото: СРНА

Министарка породице омладине и спорта Соња Давидовић додала је да ова школа и овај крај треба да добије спортско игралиште које би било мјесто гдје ће се дјеца окупљати и проводити своје слободно вријеме.

Пројекат "Башта сљезове боје -Хашани" на овај начин се заокружује, што ће бити од значаја за развој туризма у Крупи на Уни.

-Општина ће и даље да ради на комплетиерању цјелине "Башта сљезове боје. Она је саставни дио пројекта, школа, кућа и млин - навео је Младен Кљајић начелник општине Крупа на Уни.

Ако све буде по плану већ идућег прољећа поред обновљене куће Бранка Ћопића у Хашанима могао би да процвјета сљез.