latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:54 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Нобелова награда за књижевност подијелила БиХ - из Српске честитке, из ФБиХ осуде

Шведска краљевска академија објавила је да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност аустријски писац Петер Хандке.

Због својих увјерења, а највише због подршке Србији и Србима, Хандке је постао мета дијела свјетске интелектуалне заједнице. Награда, коју је добио, изазвала је бурна реаговања међу бошњачким удружењима и политичарима.

Петер Хандке у најтежим тренуцима био је уз српски народ, а Удружење књижевника Србије упутило му је честитку. Књижевник Владимир Кецмановић каже да је то шамар свима који умјетност третирају политички и који већ неколико деценија стварају лажну слику свијета.

- Најчешће те ствари раде исти центри моћи и није ни чуди што се против тога бори амерички ПЕН. Као и неки квазиинтелектуалци из региона - сматра књижевник Владимир Кецмановић.

Одмах по додјели Нобела почели су напади Албанаца и Бошњака. Покренута је и петиција да му се награда одузме. Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић најавио је да ће упутити и протестно писмо Шведској академији и Нобеловом комитету.

Да од тога неће бити ништа, поручио му је српски члан Предсједништва Милорад Додик, који награду Хандкеу види као доказ да правда није у потпуности изгубљена.

- Посебна осјећања и поштовање према Вама, поред књижевног дјела, гајимо као великом праведнику данашњице и великом пријатељу Срба и Србије, који се, када су многи у свијету ћутали, гласно успротивио НАТО бомбардовању Срба у БиХ и Србији - нагласио је Додик у честитки.

Хандке захваљује Србији и Србима што се радују јер је награду, осим Андрића, добио још један њихов писац. Хандке је члан Академије наука и умјетности Србије и Републике Српске.

- Најважније је да је Хандке један добар и изузета писац да је доследан, да није лак, понекад и неразумљиви који уноси новос од када је почео да пише - сматра књижевник Владислав Бајац.

Књижевник Матија Бећковић оцијенио је данас да додјела Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу представља побједу велике умјетности над политичким разлозима, те да оно што говоре они који га нападају, нема везе са умјетношћу.

Петер Хандке један је од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Аутор је стотинак романа, драма, збирки пјесама и филмских сценарија. Добитник је бројних награда - Кафкине, Шилерове, Ибзенове, као и признања "Томас Ман" и "Милован Видаковић".